Incepand din 1 august, rovinieta poate fi platita prin SMS si de catre abonatii Digi Mobil, a informat recent Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR). Pana la aceasta data, serviciul era disponibil pentru retelele Orange, Vodafone si Telekom.
Conform comunicatului de presa remis redactiei noastre, pentru achitarea rovinietei prin SMS, soferii trebuie sa urmeze acesti pasi:
1. Sa transmita prin SMS, la numarul 7500, numarul de inmatriculare al vehiculului si categoria rovinietei. (Categoria rovinietei este stabilita in functie de tipul vehiculului. De exemplu, in cazul unui autoturism, soferul trebuie sa transmita un SMS de acest fel: B01AVN A.)
2. Dupa trimiterea SMS-ului, soferii vor primi un mesaj prin care vor fi informati cu privire la emiterea rovinietei pentru datele furnizate si costul acesteia.
3. Sa confirme emiterea rovinietei prin transmiterea unui SMS cu textul "DA" (tot la numarul 7500).
4. In fine, soferii vor primi un SMS de confirmare ce va include: seria rovinietei; numarul de inmatriculare al vehiculului; categoria rovinietei; anul, luna, ziua si ora expirarii valabilitatii acesteia.
Persoanele care vor sa afle informatii suplimentare despre achitarea rovinietei pot trimite un SMS cu textul "INFO" la numarul 7500 sau pot apela numarul unic 1761.
Rovinieta poate fi achitata prin SMS, in reteaua Orange, din decembrie 2012. In retelele Vodafone si Telekom, acest lucru este posibil din mai si decembrie 2013.
Atentie! In retelele Orange, Vodafone si Telekom, rovinieta poate fi achitata atat de abonati, cat si de cei care au cartela prepay. In cazul retelei Digi Mobil, doar clientii cu abonament pot folosi serviciul.
Soferii care nu platesc rovinieta risca amenzi de pana la 4.500 de lei
Prin intermediul rovinietei, soferii capata dreptul de a circula, pe o perioada de timp determinata, pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei. De aceea, persoanele care n-o achita risca sa fie amendate de catre autoritati.
In momentul de fata, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, in functie de tipul vehiculului. Cele mai mici amenzi se dau soferilor de autoturisme (250-500 de lei), in timp ce soferii vehiculelor de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone se afla la polul opus (3.000-4.500 de lei).
In functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, rovinieta poate fi valabila timp de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1.210 euro.
De exemplu, tariful este de 3 euro (sapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) sau 28 de euro (12 luni) in cazul autoturismelor. Pentru vehiculele de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone, tariful poate fi de 11 euro (o zi), 55 de euro (sapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile) sau 1.210 euro (12 luni). Mai multe informatii despre tarife si amenzi gasiti in fisierul anexat articolului.
Atentie! Reteaua drumurilor nationale include autostrazile, drumurile expres, drumurile nationale europene (care de la 15 august vor avea denumirea de drumuri internationale), drumurile nationale principale si drumurile nationale secundare.
Comentarii articol (2)