Ordonanta Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 659 din 31 august 2015 si va intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica pe 3 septembrie 2015.
Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Educatiei ca urmare a numarului mare de procese pe aceasta speta pe care institutia le-a pierdut si a fost adoptat in sedinta Guvernului de saptamana trecuta.
Potrivit noului act normativ, absolventii care au fost inscrisi inainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul sa beneficieze de acte de studii, recunoscute de catre stat, care atesta finalizarea studiilor.
Astfel, vor avea dreptul la diplome recunoscute persoanele care au absolvit programe de studii care atesta finalizarea acestora, absolventii inmatriculati anterior inceperii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor la institutii de invatamant superior acreditate si care au fost inmatriculati, dupa caz:
- la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in spatii neautorizate;
- la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata;
- peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata;
- la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii;
- la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate.
Mai precis, vor fi recunoscute diplomele absolventilor care au sustinut examenele de finalizare a studiilor in invatamantul superior, si anume:
- examenele de licenta, pentru ciclul de studii universitare de licenta sau examen de diploma pentru invatamantul din domeniul stiintelor ingineresti;
- examen de disertatie, pentru ciclul de studii universitare de master;
- examen de sustinere publica a tezei de doctorat;
- examen de certificare, pentru programele de studii postuniversitare de tip specializare;
- examen de selectie, care preceda examenul de licenta, in cazul studentilor/absolventilor care provin de la institutii de invatamant superior si/sau programe de studii care au intrat in lichidare.
Mai mult, vor fi recunoscute si diplomele absolventilor inmatriculati la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la forma de invatamant ID si care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii intr-un singur an.
Noile reglementari stabilesc ca o astfel de diploma, eliberata in conditiile legii, de catre o institutie de invatamant superior acreditata atesta finalizarea studiilor, este recunoscuta de stat si reprezinta un inscris oficial.
“Au dreptul de a beneficia de recunoasterea actelor de studii, la cerere, in vederea accesului, dupa caz, la munca ori la continuarea studiilor, oriunde in strainatate, absolventii care au promovat examene de finalizare a studiilor (…) la programe de studii autorizate/acreditate si ale caror acte de studii contin neconcordante cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor si al programelor de studii universitare, domeniile si programele de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, locatiile geografice de desfasurare, numarul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati, ce se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului”, precizeaza actul normativ.
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) este cel care, in termen de 30 de zile de la solicitarea institutiei de invatamant superior acreditate, va aproba numarul de formulare tipizate necesare pentru absolventii care se incadreaza in criteriile mentionate anterior.
Aproximativ 70.000 de diplome vor fi recunoscute. Majoritatea absolventilor provin de la Spiru Haret, dar pe lista se afla si universitati de stat
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru Hotnews.ro ca numarul estimat al persoanelor carora li se vor recunoaste studiile, ca urmare a acestei ordonante, este de 70.000, "dar exact vom sti cand va raporta fiecare universitate in parte".
Totodata, oficialul a mai spus ca ministerul pe care il conduce a pierdut pana acum circa 7.400 de procese, totalizand peste 18.000 de diplome care au fost recunoscute dupa aceste procese. In prezent, "exista peste 2.300 de procese in derulare, care totalizeaza 47.000 de studenti, iar in jur de 45.200 sunt doar de la Spiru Haret", a precizat Cimpeanu, citat de Hotnews.
Potrivit declaratiilor ministrului educatiei, majoritatea cazurilor sunt la Universitatea Spiru Haret, insa absolventi de studii neautorizate se regasesc si la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu si chiar Universitatea din Bucuresti.
Sanctiuni drastice pentru universitatile care inmatriculeaza studenti la programe de studii neautorizate
Documentul aparut la inceputul saptamanii in Monitorul Oficial introduce totodata sanctiuni pentru universitatile care incalca prevederile legale, incepand cu anul universitar 2015 – 2016.
Astel, din actul normativ reiese ca institutiile de invatamant superior care vor inmatricula studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata sau la programe de studii neutorizate vor primi amenda cu o valoare de zece ori mai mare decat taxa de scolarizare incasata.
Acelasi cuantum al amenzii este prevazut pentru institutiile care vor scolariza studenti la un program de studii neautorizat.
Suplimentar, pasibili de amenzi vor fi si persoanele fizice sau juridice care, in procesul de angajare sau pentru continuarea studiilor, nu vor recunoaste validitatea diplomelor eliberate de facultatile acreditate. Amenda prevazuta pentru aceasta contraventie va fi cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Universitatile care incalca dispozitiile risca lichidarea
Potrivit celor mai recente reglementari, scolarizarea si inmatricularea studentilor cu incalcarea dispozitiilor in vigoare se sanctioneaza, dupa cum urmeaza:
- programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii;
- universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe de studii universitare ori incalcarea prevederilor legale se constata pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi.
Nota: In termen de sase luni de la startul anului universitar, facultatile sunt obligate sa transmita MECS tabele nominale cu toti studentii inmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de invatamant, limba de predare, locatie geografica.
De asemenea, MECS va opera verificari pentru ca fiecare student sa fie inmatriculat legal.
Comentarii articol (5)