Noul Cod fiscal, publicat in Monitorul Oficial din 10 septembrie si ale carui prevederi vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016, aduce modificari importante in toate zonele fiscalitatii, inclusiv in aria taxei pe valoare adaugata (TVA).
Astfel, de la anul, cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20%, urmand sa ajunga la valoarea de 19% de la 1 ianuarie 2017.
Masura va avea un impact major atat asupra consumatorilor, cat si asupra agentilor economici, iar daca tinem cont ca TVA-ul este un impozit pe consum, beneficiarul direct al reducerii ar trebui sa fie, cel putin teoretic, consumatorul, iar in mod indirect, agentul economic.
Ramane insa de vazut in ce masura reducerea TVA se va reflecta si in reducerea preturilor pentru bunuri si servicii.
Bogdan Costea, Tax Partner la Viboal Findex, este de parere ca reducerea preturilor va fi mai accentuata pe unele piete, iar pe altele mai putin.
“Avem deja o experienta recenta privind reducerea cotei TVA in cazul bunurilor alimentare si serviciilor de restaurant (cota de TVA de 9% pentru alimente se aplica de la 1 iunie - n.r.) si aici vorbesc in general din postura de consumator. In cazul alimentelor am intalnit in general situatii in care preturile au urmat intr-adevar reducerea TVA iar beneficiul s-a transferat astfel si catre consumator, pe cand in cazul serviciilor de restaurant am intalnit in general situatii in care preturile nu au urmat reducerea TVA astfel ca beneficiul a ramas la agentul economic”, ne-a explicat Bogdan Costea, care a mai precizat ca, in cazul noii reduceri de TVA, aplicabile de la anul, “trendul va fi dictat de piata”.
Ce masuri trebuie sa ia agentii economici pentru a nu intampina probleme?
Pentru a anticipa impactul pe care reducerea TVA la 20% il va avea asupra activitatii agentilor economici, acestia trebuie sa aiba in vedere o serie de masuri.
Concret, din punct de vedere juridic, din 2016 vor intra in vigoare o serie de dispozitii legislative tranzitorii care vor cauza probleme agentilor economici, asemanatoare celor intampinate in iulie 2010, atunci cand cota TVA a fost majorata de la 19% la 24%.
Consultantul fiscal de la Viboal Findex, furnizor de servicii de consultanta in domeniul fiscal, a explicat ca, in momentul reducerii cotei de TVA vor exista anumite operatiuni/tranzactii aflate in curs de desfasurare, motiv pentru care agentii economici vor trebui sa studieze aceste dispozitii tranzitorii pentru a stabili in mod corect care va fi cota de TVA care se va aplica operatiunilor respective.
“In urma experientei avute in iulie 2010, pot sa confirm ca timp de cateva luni dupa momentul modificarii cotei TVA, majoritatea intrebarilor primite de la clienti vizau efectiv situatii de operatiuni/tranzactii derulate in mai-august 2010. Si in acest caz sunt convins ca vor aparea o multitudine de intrebari cu privire la tranzactii derulate in perioada octombrie,noiembrie 2015 – februarie,martie 2016, in special cu privire la regimul TVA aplicabil acestora si cota de TVA aplicabila”, ne-a declarat Bogdan Costea.
Din punct de vedere operational, agentii economici sunt nevoiti sa demareze actiunile necesare pentru actualizarea programelor informatice, a programelor de contabilitate sau a softurilor caselor de marcat, avand la dispozitie aproximativ trei luni pentru a pune la punct toate detaliile. Un termen rezonabil, in opinia expertului financiar contactat de redactia noastra, comparativ cu momentul iulie 2010.
“Cu toate acestea, aceste modificari implica anumite costuri care de multe ori sunt semnificative. In functie de programul informatic folosit, costurile cu actualizarea pot atinge sume destul de mari”, a precizat Costea.
Aceeasi sursa a explicat si care va fi impactul comercial pe care il vor resimti agentii economici.
Astfel, acestia vor fi nevoiti sa isi actualizeze documentele de natura comerciala, cum ar fi liste de preturi in masura in care acestea sunt exprimate cu TVA, materiale promotionale (daca acestea contin informatii cu privire la preturi cu TVA), contracte comerciale in cazurile in care aplicabilitatea cotei TVA este neclara etc.
“In cazul comerciantilor cu amanuntul, va fi necesara actualizarea preturilor la raft”, a mai punctat specialistul.
Si din punct de vedere financiar, reducerea TVA ar putea genera consecinte pentru anumite categorii de agenti economici.
“In situatia exportatorilor care au incheiat linii de credit pentru finantarea TVA-ului platit furnizorilor, reducerea cotei poate echivala cu diminuarea costului finantarii si implicit cu reducerea poverii financiare pe care o implica finantarea acestui TVA”, a explicat expertul contabil de la Viboal Findex.
Ce risca agentii economici care nu vor fi in legalitate la inceputul anului viitor?
Specialistul contactat de AvocatNet.ro a subliniat ca exista o serie de riscuri pe care agentii economici care nu vor fi in regula la 1 ianuarie 2016 si le asuma, dupa cum urmeaza:
- posibilitatea de nedeductibilitate fiscala in cazul neconformarii cu dispozitiile tranzitorii;
- risc de dobanzi si penalitati in cazul necolectarii cotei corecte de TVA;
- riscul unor costuri sporite cu adaptarea programelor informatice in situatia in care implementarea se realizeaza prea tarziu;
- riscul pierderii de clienti in masura in care listele de preturi nu se actualizeaza in timp util;
- riscul de litigii in masura in care prevederile TVA sunt neclare in contractele cu tertii;
- riscul angajarii unor surse de finantare ce nu sunt necesare in masura in care bugetul de lichiditati nu este calculat corespunzator etc.
Pentru a evita situatiile prezentate anterior, specialistul recomanda tuturor agentilor economici sa se apuce cat mai repede de implementarea reducerii cotei de TVA in activitatile pe care le desfasoara.
“Cu cat mai devreme cu atat mai bine, intrucat pot aparea si situatii neprevazute”, a incheiat Bogdan Costea.
Nota: Ideile prezentate in articol constituie exemple generice sau orientative oferite de Bogdan Costea si nu reprezinta o lista completa a impacturilor sau riscurilor pe care le poate genera reducerea cotei TVA. De altfel, fiecare activitate economica trebuie analizata in functie de specificul acesteia, neexistand o solutie general valabila.
Comentarii articol (17)