Prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook, Fiscul a anuntat tematica sesiunii de asistenta si indrumare online din aceasta saptamana, organizata miercuri: "Obligatiile fiscale ale contribuabililor, ulterior inregistrarii la Registrul Comertului".
Reprezentantii institutiei au motivat alegerea facuta prin numarul mare de solicitari venite din partea contribuabililor, cei care doresc sa afle care sunt pasii de urmat la ANAF si ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca dupa ce isi deschid o afacere.
Regulii sesiune de infomare
Potrivit informatiilor furnizate de ANAF, sesiunea online de miercuri a inceput la ora 9:00 si s-a incheiat la 16:30, iar intrebarile contribuabililor au fost adresate sub forma unui comentariu la aceasta postare.
Reprezentantii institutiei au analizat doar intrebarile care vizau subiectul anuntat, iar raspunsurile au fost comunicate pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt, in functie de numarul intrebarilor adresate si de complexitatea acestora.
“Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari”, au punctat cei de la Serviciul de comunicare, relatii publice si mass-media al Fiscului.
Va reamintim ca in fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a Fiscului la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica selectata pentru discutii in saptamana respectiva. Sesiunile de asistenta si indrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au inceput in 20 mai.
De altfel, Avocatnet.ro urmareste in fiecare saptamana desfasurarea acestor sesiuni. Lista completa a spetelor abordate de ANAF pe Facebook poate fi consultata aici.
Cele mai interesante intrebari si raspunsuri din 7 octombrie
Am un PFA recent infiintata, urmeaza sa merg la ANAF pentru inregistrare, daca vreau sa ma inregistrez ca platitor de TVA este de ajuns sa depun declaratia 070?
Ulterior inregistrarii fiscale la Registrul comertului, trebuie sa depuneti, la organul fiscal de domiciliu, formularul 220 Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, prin care estimati veniturile si cheltuielile ce se vor realiza pana la sfarsitul anului fiscal.
Daca ati depus deja acest formular, in vederea inregistrarii in scopuri de TVA prin optiune este necesar sa depuneti la organul fiscal in raza caruia se afla sediul de desfasurare a activitatii formularul 070 care se completeaza in doua exemplare.
Avem o intreprindere individuala cu sediul profesional in Ploiesti, al carei titular are domiciliul (din buletin) in Bucuresti. Activitatea o desfasoara la sediul profesional din Ploiesti. In ce localitate trebuie sa se inregistreze la ANAF (dupa ridicarea actelor de constituire de la ONRC)?
Ulterior inregistrarii fiscale la Registrul comertului, aveti obligatia depunerii, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, la organul fiscal de domiciliu, respectiv Bucuresti, formularului 220 Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, prin care estimati veniturile si cheltuielile ce se vor realiza pentru anul fiscal (art.81 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).
In situatia in care apar modificari fata de inregistrarea la Registrul comertului, de ex: daca deveniti angajator sau platitor T.V.A, aveti obligatia depunerii formularului 070 „Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere” la organul fiscal in a carui raza va desfasurati activitatea, respectiv Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova.
Firma noastra si-a schimbat asociatii. Inainte au fost trei asociati persoane fizice, iar acum exista un asociat unic, persoana juridica. S-au facut toate demersurile si modificarea este inregistrata la Registrul Comertului. Trebuie sa depunem anumite documente si la ANAF? Daca da, imi puteti spune, va rog, despre ce este vorba?
Informatiile privind modificarile intervenite sunt transmise electronic catre ANAF de catre Oficiul National al Registrului Comertului. Daca societatea este inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari, atunci este necesara depunerea la ANAF a unei noi anexe la cererea de inregistrare in registrul operatorilor intracomunitari, insotita de cazierul judiciar al noului asociat si/sau administratori si, dupa caz, de documentele doveditoare (Ordinul presedintelui ANAF nr. 2101/2010 - Anexa nr. 6).
Dupa inregistrarea mentiunii la Registrul Comertului referitoare la schimbarea administratorului si/sau asociatilor este necesar sa se retraga semnatura elecronica existenta pentru depunerea declaratiilor si accesului la dosarul fiscal prin depunerea formularelor 151 si153 sau acest lucru se face automat?
Revocarea dreptului de utilizare a serviciului de depunere on-line a declaratiilor precum si revocarea dreptului de acces la dosarul fiscal se face prin depunerea formularului 151 respectiv 153. Revocarea acestor drepturi nu se face automat. Pentru mai multe informatii si instructiuni puteti accesa acest link.
Ce documente se depun la ANAF pentru o societate nou infiintata, neplatitoare de TVA? Care sunt termenele de depunere?
Informatiile de la Oficiul Registrului Comertului sunt transmise electronic catre ANAF. Doar in situatia in care se modifica datele declarate la registrul comertului aveti obligatia sa depuneti formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" ori de cate ori se modifica datele declarate anterior (de exemplu: dobandirea calitatii de angajator, inregistrarea ca platitor de accize, inregistrarea ca platitor de TVA etc).
In principiu, modificarile ulterioare ale datelor declarate initial trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, dar mai sunt si alte termene in functie de situatia in care va aflati.
Un PFA nou infiintat care isi autorizezaza la ONRC mai multe coduri CAEN, isi alege norma de venit pentru un cod insa intentioneaza sa inregistreze venituri si pe celelalte, cum procedeaza: cumuleaza normele de venit sau tine evidenta in sistem real pentru celelalte coduri?
Potrivit prevederilor art.49 alin.(5) si alin.(6) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, daca desfasurati doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In cazul in care desfasurati o activitate pentru care venitul net se determina pe baza normei anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina pentru toate activitatile doar in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Dupa incetarea suspendarii activitatii la Registrul Comertului, a unei firme careia i s-a suspedat din oficiu codul de TVA pe perioda inactivitatii, i se atribuie automat codul de TVA sau se urmeaza toata procedura cu formularul 088?
In situatia in care o firma isi reia activitatea, reinregistrarea in scopuri de TVA se face in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANAF nr. 18/2015, respectiv prin depunerea formularelor 099 si 088.