Societatea Euroins a ieșit din procedura de redresare financiară, după ce ASF a constatat că situația financiară a acesteia s-a restabilit. Astfel, decizia de deschidere a procedurii de redresare, ce a fost dată de autorități în octombrie 2015, a fost revocată marți prin apariția în Monitorul Oficial a Deciziei ASF nr. 359/2017.
„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis, în ședința din data de 8 martie 2017, închiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., ca urmare a restabilirii situației financiare a companiei. În urma analizei modului de implementare a măsurilor stabilite în plan, a fost constatat faptul că au fost îndeplinite toate cerințele calitative și cantitative, societatea procedând la majorarea capitalului social cu suma de 300 de milioane lei”, era explicat în comunicatul ASF din data de 9 martie 2017, prin care fusese anunțată inițial decizia.
Decizia ASF nr. 2.691/2015 privind deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare la Societatea „Euroins România Asigurare Reasigurare” — S.A. a apărut în Monitorul Oficial în octombrie 2015, iar marți a fost revocată prin Decizia ASF nr. 359/2017. Consiliul ASF a hotărât în 2015 să deschidă procedura de redresare financiară a asigurătorului, obiectivul urmărit fiind restabilirea situaţiei financiare în termen de un an.
„Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al Euroins, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 de milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an (2015 - n. red.), în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II”, se arăta în anunţul ASF din toamna anului 2015.
Prin urmare, Consiliul de administraţie al Euroins a trebuit să depună la ASF, în maximum 20 de zile de la comunicarea deciziei de deschidere a procedurii de redresare financiară, planul de redresare. Acesta trebuia să includă o estimare a resurselor financiare cu care se intenţiona corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare şi un program de stingere a datoriilor. Pe deasupra, asigurătorul trebuia să transmită în fiecare lună un raport cu stadiul măsurilor asumate prin planul de redresare.
Reprezentanţii ASF au ţinut să sublinieze că Euroins îşi poate desfăşura activitatea în continuare, iar poliţele clienţilor societăţii îşi păstrează valabilitatea. "Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării", scria în comunicatul din 2015.
Notă: În altă ordine de idei, în 2015 și în 2016, societățile Astra și Carpatica Asig și-au pierdut autorizațiile de funcționare și au intrat în procedura de faliment. Detalii sunt aici și aici.
Comentarii articol (0)