Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 215 din 23 martie şi va intra în vigoare la data de 1 aprilie.
Practic, documentul amintit stabileşte serviciile medicale de care vor putea beneficia cetăţenii în baza pachetului minimal şi pachetului de bază, despre care AvocatNet.ro a scris pe larg aici.
În forma iniţială a documentului, publicată de CNAS în dezbatere publică în octombrie 2015, era inclusă şi o reglementare importantă ce viza toţi medicii de familie din România.
Mai precis, în proiectul de act normativ era prevăzut că medicii de familie vor putea încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii.
Totuşi, această posibilitate a fost eliminată, aşa cum reiese din forma finală a documentului publicat miercuri şi care va intra în vigoare la începutul lunii aprilie. Practic, asta înseamnă că reglementările valabile în prezent se vor aplica în continuare.
"În localitățile urbane numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie, pentru care se încheie contractul de furnizare de servicii medicale, este de 800, cu excepția zonelor neacoperite din punctul de vedere al numărului necesar de medici de familie", stabileşte actul normativ citat.
Astfel, şi de-acum înainte, pentru încheierea unui contract cu casa de asigurări, un medic de familie din mediul urban va trebui să aibă minimum 800 de persoane înscrise, în timp ce în mediul rural numărul se va stabili pe unităţi administrativ-teritoriale/zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie.
În plus, actul normativ citat stabileşte şi numărul maxim recomandat de persoane înscrise pe lista medicului de familie: "Pentru asigurarea calității asistenței medicale, numărul maxim de persoane înscrise pe lista medicului de familie este de 2.200", este precizat în HG nr. 161/2016.
În momentul lansării proiectului de act normativ, CNAS susţinea că, prin modificările propuse, urmărea stimularea concurenței și dezvoltarea unui mediu concurențial care să încurajeze performanța, precum și asigurarea cadrului legal pentru medici - tineri absolvenți de a desfășura activitate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Comentarii articol (6)