Şeful statului l-a propus astăzi pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru al României. Cioloş a fost, între anii 2010 şi 2014, comisar european pentru agricultură în cadrul Comisiei Europene.
"Este nevoie de un prim-ministru independent -- sau tehnocrat, cum spunem de multe ori --, o persoană curată -- care să nu fi fost implicată în scandaluri --, o persoană integră. (...) Fără oameni noi e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână, dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem. (...) Partidele au înţeles imediat care este miza şi că trebuie să găsim împreună o soluţie. Această soluţie o văd eu într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat această idee, cu foarte puţine excepţii. Aceasta este calea corectă până la următoarele alegeri parlamentare. Aşadar, având în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcţia de prim-ministru al României pe Dacian Cioloş", a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
"Doresc să-i asigur pe toţi cei care ne privesc că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii ce mi-a fost acordată", a afirmat Dacian Cioloş, imediat după ce preşedintele ţării i-a acordat cuvântul.
Potrivit Constituţiei, candidatul desemnat de preşedinte trebuie să ceară, în următoarele zece zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Acestea vor fi dezbătute de parlamentari, în şedinţă comună, iar acordarea încrederii se va face prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Numirea Executivului poate fi făcută de către Klaus Iohannis doar în baza votului de încredere al parlamentarilor.
Consultările dintre şeful statului şi reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare au început săptămâna trecută, după ce Victor Ponta a demisionat din funcţia de prim-ministru al României, şi s-au încheiat astăzi.
Sorin Cîmpeanu este premier interimar
Într-o conferinţă susţinută joi la Palatul Cotroceni, preşedintele României l-a desemnat premier interimar pe Sorin Cîmpeanu, cel care a ocupat în Guvernul Ponta funcţia de ministru al educaţiei şi cercetării ştiinţifice.
"Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis astăzi (joi - n. red.) să numesc în poziţia de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am semnat acum, înainte de conferinţa de presă, ambele decrete. Am urmărit aseară cu mare atenţie manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulţumit că au fost manifestaţii fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toţi cei care au fost şi aseară, şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre", a declarat la acel moment Klaus Iohannis.
Mai multe informaţii despre atribuţiile prim-ministrului interimar găsiţi în acest articol.
Desemnarea lui Klaus Iohannis a venit în condiţiile în care Victor Ponta a demisionat miercuri din funcţia de prim-ministru, decizie ce a fost echivalentă cu demiterea întregului Guvern.
"Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cazul societăţii şi dorinţa -- din nou legitimă -- de a avea responsabilităţi mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă (clubul Colectiv - n. red.). Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi, evident, începând cu ziua de astăzi (miercuri - n. red.) îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit şi al Guvenului", a declarat Victor Ponta la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
Demisia lui Victor Ponta a fost anunţată iniţial de către preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, într-o declaraţie dată în dimineaţa zilei de miercuri.
Notă: Decretul nr. 803/2015, prin care s-a luat act de demisia lui Victor Ponta, şi Decretul nr. 804/2015, prin care a fost desemnat premier interimar Sorin Cîmpeanu, au fost publicate joi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 827.
Ce se întâmplă când prim-ministrul demisionează
În situaţia în care prim-ministrul demisionează, preşedintele României trebuie să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, potrivit prevederilor Constituţiei României. Practic, prim-ministrul interimar îndeplineşte atribuţiile prim-ministrului până la formarea unui nou Guvern.
Atunci când prim-ministrul îşi dă demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea treburilor publice (până când membrii noului Executiv îşi depun jurământul).
Pentru formarea unui nou Guvern, preşedintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, se mai arată în legea fundamentală a ţării.
"Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor", scrie în actul normativ amintit.
Apoi, Executivul este numit de către şeful statului pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
În fine, atât prim-ministrul, cât şi miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului trebuie să depună individual, în faţa preşedintelui ţării, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apar democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
Comentarii articol (36)