Noul Cod fiscal a fost publicat pe 10 septembrie în Monitorul Oficial, iar prevederile sale se vor aplica chiar din prima zi a anului următor.
Totuşi, de la momentul publicării şi până în prezent, actul normativ a fost modificat deja în două rânduri, ultima dată chiar săptămâna trecută, odată cu apariţia OUG nr. 50/2015, despre ale cărei numeroase noutăţi AvocatNet.ro a scris aici.
Concret, potrivit Codului fiscal, consiliile locale au avut un termen de 60 de zile de la momentul publicării documentului amintit (10 septembrie), pentru a stabili, prin intermediul unor hotărâri, nivelurile impozitelor şi taxelor locale din 2016.
Conform calculelor noastre, acest termern a expirat duminică, 8 noiembrie, ceea ce înseamnă că unităţile administrativ-teritoriale trebuie să afişeze deciziile în acest sens.
În cazul consiliilor locale dizolvate, sarcina stabilii taxelor revine primarului
Cum în cazul consiliilor locale dizolvate, unităţile administrativ-teritoriale s-au aflat în imposibilitatea aprobării, în termenul stabilit, a nivelurilor impozitelor şi taxelor locale valabile în anul 2016, Guvernul a stabilit ca, prin excepţie de la aceste prevederi, impozitele şi taxele locale să fie aprobate prin dispoziţie a primarului, până cel târziu duminică (atunci când s-a împlinit termenul de 60 de zile prevăzut în Codul fiscal).
Practic, această măsură a fost luată la sfârşitul lunii septembrie, atunci când Guvernul a modificat în premieră noul Cod fiscal, prin intermediul OUG nr. 41/2015.
Actul normativ amintit anterior stabileşte, printre altele, ce se întâmplă în cazul în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile ca urmare a încetării sau suspendării mandatului în condiţiile legii, ori în situaţia în care faţă de acesta au fost dispuse, potrivit legii penale, măsuri preventive.
Concret, într-o astfel de situaţie, sarcina stabilirii nivelurilor impozitelor şi taxelor locale a revenit secretarului unităţii teritorial-administrative sau unei alte persoane desemnate. Suplimentar, în aceasta situaţie va fi nevoie şi de un aviz din partea administraţiei judeţene a finanţelor publice, care trebuia întocmit în acelaşi termen (până duminică, 8 noiembrie).
Totodată, potrivit OUG nr. 41/2015, dispoziţiile primarului, respectiv decizia secretarului sau persoanei desemnate, după caz, vor fi aduse la cunostinţa publică.
Din 2016, taxele şi impozitele locale vor fi indexate anual
De la anul, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, taxele şi impozitele locale vor fi indexate anual, până la data de 30 aprilie, şi nu o dată la trei ani, cum se întâmpla până acum.
În stabilirea taxelor şi impozitelor aplicabile, consiliile locale vor ţine cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, care va putea fi regăsită pe site-urile oficiale a două ministere: Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Totodată, înainte să devină definitive, sumele indexate vor trebui să fie aprobate printr-o hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiulu Bucureşti, în cazul Capitalei.
Mai multe informaţii despre acest subiect găsiţi AICI.
Comentarii articol (0)