La începutul lunii septembrie a anului trecut au intrat în vigoare prevederile OG nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizaţie, un act normativ potrivit căruia absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.
Concret, documentul publicat pe 31 august 2015 în Monitorul Oficial vizează recunoaşterea studiilor pe care absolvenţii le-au urmat la programe reconsiderate ca neacreditate ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a educaţiei. Este vorba, în special, de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, în total aproximativ 70.000 de diplome care urmează să fie recunoscute de stat şi Ministerul Educaţiei. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
Pentru a putea produce efecte în continuare, toate ordonanţele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament, această procedură fiind obligatorie. Prin urmare, Legea nr. 143/2016 pentru aprobarea OG nr. 42/2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie şi a intrat în vigoare duminică.
Practic, în forma promulgată de preşedinte şi publicată în Monitor, actul normativ stabileşte că şi absolvenţii de studii neautorizate vor beneficia de diplome recunoscute, măsură luată de Guvern ca urmare a numărului mare de procese pe care Ministerul Educaţiei le-a pierdut pe această speţă.
"Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizarea studiilor (...) la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării şi la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate", scrie în OG nr. 42/2015, ale cărei prevederi au fost confirmate de legea publicată joi.
Asta în ciuda faptului că, în forma iniţială, adoptată de senatori, proiectul de lege stabilea că diplomele obţinute până în 2011 de către absolvenţii de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate într-o limbă de predare neautorizată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării, nu vor mai fi recunoscute de către Ministerul Educaţiei, prevederi ce au fost însă eliminate în totalitate de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.
Universităţile care încalcă dispoziţiile referitoare la şcolarizarea studenţilor riscă lichidarea
O altă prevedere din OG nr. 42/2015, aprobată prin Legea nr. 143/2016, este cea care stabileşte sancţiuni drastice pentru universităţile care încalcă dispoziţiile legale referitoare la capacitatea de şcolarizare şi înmatricularea studenţilor.
Concret, instituţiile de învăţământ superior care nu vor respecta legea vor fi sancţionate, începând cu anul şcolar 2017-2018, astfel:
- programul de studii respectiv va intra în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;
- universitatea va intra în lichidare şi se vor efectua demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare sau dacă încălcarea prevederilor legale are loc pe parcursul a cel puţin doi ani universitari consecutiv.
În plus, tot începând cu anul şcolar 2017-2018, instituţiile de învăţământ care vor înmatricula studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată pentru respectivul program de studii vor fi sancţionate cu o amendă al cărei cuantum va fi egal cu de zece ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate. Aceeaşi sancţiune va fi aplicată şi instituţiilor învăţământ superior care vor şcolariza la un program de studii organizat ca neautorizat.
Comentarii articol (56)
p.s.
Cați dintre absolvenții de facultate profesează in domeniu ?
Dar nu se intampla asa. Daca ai iesit primul la linia de sosire, nu mai conteaza daca faci parte dintr-un club considerat titrat sau provii de la unul mai mic.
Deci, de ce sa ne certam? Faceti dovada la locul de munca sau la concursuri, examene ca sunteti cei mai buni, indiferent daca ati fost la scoli particulare sau la stat. Asta conteaza.
Asadar, nu are importanta unde ai facut studiile, important este daca ai invatat, indiferent daca examenele tale au constat intr-un test grila sau nu.
Tot atat de important este sa fii si om, sa nu lovesti in ceilalti, doar pentru ca ai anumite frustrari.
- intre cuvinte si DUPA semnele de punctuatie (nu inainte) se introduce intotdeana un caracter „spatiu";
- „nu se compara niciodata" e o constructie pleonastica
Lipsa unor cunostinte elementare de limba la nivel de scoala primara (casele 1-4) este INCOMPATIBILA cu ocuparea unui post ce presupune absolvirea unor studii superioare.
Din pacate universitatile de stat (si universitatile particulare, in masura mai mica acum, avand in vedere numarul mai redus de studenti inmatriculati) elibereaza pe banda rulanta diplome de studii ce certifica nu competente si abilitati ci impostura, cea mai buna dovada si exemolificare fiind comentariile de tipul celor de mai sus.
Astfel, multe dintre persoanele care ajung in posesia unor diplome de licenta si masterat eliberate de facultatile de stat au un nivel intelectual si de cunostinte acumulate similar cu al celor mai modesti absolventi ai invatamantului obligatoriu de 8-9 clase.
Cernerea se mai poate face numai prin concurenta libera pe piata muncii (procesele de selectie la angajare atat la firmele private cat si in sectorul bugetar cuprind interviuri, testari, examene, etc.).
Evident ca pentru cine stie ca nu este eligibil in conditii de concurenta, excluderea din start a unei parti din competitori aduce oarecare sansa.
Cat despre examenele grila se folosesc sistematic in invatamantul din tarile civilizate, iar la noi cele mai dure si mai corecte evaluari se fac cum altfel decat prin teste grila (la admitere si licenta la Facultatea de Drept din Bucuresti, admiterea si rezidentiat la medicina, admiterea in magistratura, etc).
„Studentii mergeau la examene grila a caror rezultate le aflau inaintea sustierii" SERIOS ?! Adica isi aflau nota inainte sa sustina examenul?
N-as prea crede. Iar daca este vorba de culegeri de grile cu posibile subiecte de examen cuprinzand sute pana la mii de grile acoperind toata materia, la care se furnizeaza informatia privind raspunsul corect, acestea sunt extrem de utile materiale auxiliare pentru studiul materiei, insa acest lucru nu-l pot sti decat cei care intr-adevar stiu ce este studiul si l-au „practicat", indiferent daca au urmat o facultate de stat sau privata.
"ale caror rezultate"
"de stat, nu se..."
"incadrare"