Firmele bucureştene care-şi desfăşoară activitatea în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, ce prezintă pericol public pentru populaţie, au început să primească somaţii de încetare a activităţii în 24 de ore. Acestea sunt transmise de Direcţia de Control a Poliţiei Locale a Capitalei.
"În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, cu modificările şi completările ulterioare, ţinând cont de faptul că imobilul în care vă desfăşuraţi activitatea este expertizat şi încadrat în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, vă somăm ca în termen de 24 de ore să procedaţi la încetarea activităţii. În caz de neconformare se vor aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de actul normativ invocat, respectiv amendă de la 50.000 la 70.000 de lei şi măsura complementară de închidere a unităţii", scrie în somaţiile transmise de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, pe care firmele trebuie să semneze de luare la cunoştinţă (găsiţi un model anexat la articol).
Aşa cum reiese din informaţiile puse la dispoziţie de primărie, în Bucureşti există, în prezent, 366 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, iar jumătate dintre acestea prezintă, totodată, pericol public pentru populaţie.
Interdicţia de a desfăşura activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic a fost introdusă prin Legea nr. 282/2015, care a modificat pe 22 noiembrie Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Măsura este valabilă până la momentul terminării eventualelor lucrări necesare pentru a reduce riscul seismic.
"Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente", stabileşte noua lege.
Reglementările aflate în vigoare prevăd că este vorba de spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, folosite pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane, adică sălile de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţiile pentru comerţ, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea.
Totuşi, potrivit Legii nr. 282/2015, pentru nerespectarea interdicţiei pot primi amendă de la 50.000 la 70.000 de lei doar proprietarii, administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii (persoane fizice/juridice) şi asociaţiile de proprietari. Cu alte cuvinte, firmele care desfăşoară activităţi ce implică aglomerări de persoane, în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, pot fi amendate doar dacă sunt şi proprietari sau administratori ai construcţiei/spaţiului public din construcţie în care activează. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control ale primăriilor.
Potrivit unui specialist contactat recent de redacţia noastră, firmele se pot proteja de eventuale abuzuri ale autorităţilor prin apelarea la avocaţi. "Aş fi tentat să spun că [firmele] se pot proteja apelând la un avocat competent, pentru că abuzurile sunt posibile şi probabile. Nu cred că problema este aceea a lipsei unor clarificări, ci a termenului imediat de aplicare. În această situaţie, consider că, pentru evitarea unor sancţiuni, agenţii economici pot redimensiona activităţile desfăşurate astfel încât să nu mai existe premisele încadrării spaţiilor utilizate în categoria de săli aglomerate. Prin urmare, asigurarea unui spaţiu de minimum 4mp/persoană ar trebui să fie o măsură care să asigure legalitatea activităţii. Trebuie însă avut în vedere faptul că la calculul spaţiului alocat unei persoane trebuie avut în vedere şi personalul agentului economic, nu numai clientela. Aş vrea să accentuez cele spuse afirmând că este mult mai uşoară protejarea firmelor prin prevenirea situaţiilor sancţionabile decât cea de diminuare sau anulare a sancţiunilor", a afirmat avocatul George Lipănescu.
Specialistul ne-a explicat că, potrivit unui ordin din 2001 al Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, sală aglomerată este considerată o încăpere (sau un grup de încăperi care comunică direct între ele prin goluri) în care suprafaţa ce-i revine unei persoane este mai mică de 4mp şi în care se pot întruni simultan cel puţin 150 de persoane la etaj, respectiv cel puţin 200 de persoane la parter.
Două teatre şi două cinematografe bucureştene şi-au încetat deja activitatea
În urma intrării în vigoare a Legii nr. 282/2015, patru instituţii culturale din Bucureşti, care funcţionau în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, au anunţat că şi-au suspendat activitatea pe termen nedeterminat.
Reprezentanţii Teatrului Nottara şi-au informat spectatorii că, începând de luni, au fost obligaţi să-şi suspende toate spectacolele şi evenimentele programate în sălile din sediul de pe Bulevardul Magheru.
"Vă aducem la cunoştinţă cu regret faptul că, începând cu data de 23.11.2015, teatrul nostru este obligat să dispună suspendarea organizării tututor spectacolelor şi evenimentelor programate în sălile situate în Bd. Magheru, nr. 20, sectorul 1, pe termen nedefinit. Vă asigurăm de toată disponibilitatea noastră în legătură cu recuperarea sumelor de bani aferente biletelor vândute până în acest moment, pentru spectacolele anulate. De asemenea, vă asigurăm că teatrul a depus şi va depune, la toate autorităţile competente, absolut toate diligenţele necesare pentru rezolvarea de urgenţă a acestei situaţii, solicitând Primăriei Municipiului Bucureşti, în subordinea căreia ne aflăm, inclusiv punerea la dispoziţie a unui alt spaţiu, în vederea susţinererii temporare a reprezentaţiilor noastre", scrie într-un comunicat de presă al instituţiei culturale.
În aceeaşi zi, Cinematograful Patria (cu sediul tot pe Bulevardul Magheru) a informat, de asemenea, că se închide pentru o perioadă nedeterminată. Iar Teatrul Foarte Mic, care funcţiona în Strada Jean-Louis Calderon, a anunţat marţi că-şi întrerupe activitatea.
Cinematograful Studio de pe Bulevardul Magheru şi-a suspendat activităţile publice începând de miercuri, Uniunea Cineaştilor din România solicitând Guvernului luarea de măsuri imediate pentru revenirea la o viaţă culturală normală.
"Uniunea Cineaştilor din România face apel la Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Externe să sprijine demararea imediată a lucrărilor de consolidare necesare, din fonduri naţionale şi din fonduri europene, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, cinematograful Studio să redevină spaţiul consacrat celor mai importante manifestări culturale cinematografice din ţara noastră, aşa cum a fost în ultimele decenii. Uniunea Cineaştilor din România consideră că, în prezent, o parte însemnată din viaţa culturală a capitalei este paralizată, astfel încât este imperios necesar ca Guvernul României să ia măsuri imediate şi energice pentru revenirea la o viaţă culturală normală", este punctat într-un comunicat de presă al Uniunii Cineaştilor.
Notă: O analiză pe larg a principalelor probleme ridicate de noua lege privind riscul seismic poate fi citită aici.