Începând cu 2016, PFA-urile vor fi reglementate diferit. Din punct de vedere fiscal, principala noutate este reprezentată de creșterea poverii fiscale.
PFA 2016. Povară fiscală mult mai mare
Conform Legii 227/2015 privind noul Cod fiscal, PFA-urile vor datora CAS calculat la venitul net obținut și nu la o bază de calcul aleasă de contribuabil, așa cum se întâmplă în prezent, chiar dacă obțin venituri din salarii. Persoana fizică poate opta între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv ci de-abia din anul următor.
Practic, la un venit net anual de 100.000 lei, PFA respectiv înregistrează obligații fiscale anuale totale de cel puțin 32.000 lei și cel mult 47.800 lei, astfel:
- impozit pe venit de 16.000 lei;
- CASS de 5.500 lei; și
- CAS de 10.500 lei sau 26.300 lei, în funcție de cota aleasă.
Pentru un calcul interesant asupra poverii fiscale pe care o va suporta un PFA in 2016, vă recomandăm să parcurgeti materialul de mai jos:
Mulși deșinători de PFA-uri își vor pune astfel problema dacă n-ar fi mai util să desființeze PFA in 2016 și să deschidă, în schimb, o microîntreprindere. Am luat în considerare și o astfel de variantă și am calculat ce ar însemna această schimbare din punct de vedere fiscal.
PFA sau MICROINTREPRINDERE in 2016
La microîntreprinderi, începând cu 1 ianuarie 2016, vor exista mai multe cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați. Mai precis, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora, după cum urmează:
- cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;
- cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
- cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.
Înainte de a face o astfel de schimbare, din PFA în microîntreprindere în 2016, ar fi util să luați decizia în baza mai multor factori care țin de fiecare caz în parte, în acest material fiind prezentate câteva dintre cele mai semnificative criterii de apreciere. Însă, trebuie să acordați atenție și:
- marjei de profit existente,
- modului în care o societate sau o PFA sunt analizate în momentul în care se dorește obținerea unui credit,
- felul în care partenerii comerciali (clienți, furnizori) sunt influentați de forma de organizare aleasă etc.
În materialul de mai jos e detaliat un calcul care arata ce impozite și taxe ar trebui să plătească un PFA vs. o Microîntreprindere în 2016. Vă recomandăm să ăl parcurgeți. Merită citit.
PFA sau microîntreprindere: ce e mai avantajos să ai în 2016? Analiză comparativă
AvocatNet.ro a realizat, de asemenea, și un material de sinteză cu privire la noutățile care îi așteaptă pe proprietarii de PFA-uri in 2016. El poate fi citit mai jos. Materialul conține informații importante, precum:
- cum va plăti CAS în 2016 un PFA?
- cum se va aplica CAS la venitul determinat în sistem real și pe baza normei de venit
- contribuţia la sănătate - CASS de 5,5%
- în 2016, cresc semnificativ impozitele pe clădiri datorate de PFA
- PFA pot trece de la contabilitatea în partidă simplă la cea în partidă dublă
- cum se va completa registrul de încasări şi plăţi în 2016?
Pentru orice alte întrebări legate de regimul PFA in 2016, vă rugăm să ne lăsați un comentariu mai jos ori să scrieți o întrebare in Forumul AvocatNet.ro.