Impozitul pe venitul microintreprinderilor este reglementat de TITLUL IV din Codul Fiscal.
Pot opta pentru aceasta forma de impozitare societatile care au intre 1 si 9 angajati (deci 0 angajati nu e bine), nu au realizat in anul anterior venituri mai mari de 100.000 Euro, si nu au avut venituri din consultanta mai mari de 50%.
Pot alege aceasta optiune de impozitare firmele noi, dar si cele care au fost impozitate pe profit insa indeplinesc conditiile de mai sus atat timp cat nu au mai beneficiat de impozitul pe venit.
Firmele cu impozit pe profit pot opta doar la inceputul anului, pana la 31 ianuarie pt aceasta forma de impozitare iar firmele noi la infiintare.
Daca in timpul unui an firma nu mai indeplineste conditiile de impozitare pe venit (depaseste plafonul de 100.000 euro, nu mai are angajati sau are peste 9, etc) va fi obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai indeplineste conditiile, dar luand in calcul veniturile si cheltuielile de la inceputul anului fiscal.
Valoarea impozitului pe venitul microintreprinderilor se calculeaza ca fiind 2.5% din totalul veniturilor societatii. Procentul a fost 2% in 2007, este 2.5% in 2008 si va fi 3% din 2009.
Un alt avantaj al microintreprinderilor este ca declaratiile si platile catre Administratia Financiara pot fi facute trimestrial. Pentru o firma aflata la inceput asta poate ajuta cash-flow-ul.
Trecand la exemplul dumneavoastra concret, avantajul pentru o forma sau alta de impozitare depinde de modul dumneavoastra de lucru.
1. Daca firma va factura doar manopera, adica achizitia si plata materialelor se face de catre client, profitul firmei va fi apropiat de venit, si este avantajos ca firma sa plateasca impozit pe venit, pentru a beneficia de cota redusa.
2. Daca firma va factura atat manopera cat si materialele, atunci venitul firmei va fi mult ridicat de costul materialelor, insa profitul va fi substantial mai mic. In cazul asta este mai avantajos sa se plateasca impozit pe profit.
Exemplu practic:
1. Venituri: Factura de prestari servicii = 500RON
Cheltuieli: Salarii = 100RON
Transport, unelte = 100RON
--------
Impozit pe venit microintreprindere = 2.5% din 500RON = 12.5RON
Impozit pe profit = 16% din (500-100-100) = 48RON
2. Venituri: Factura de prestari servicii + materiale = 1000RON (500 manopera, 500 materiale)
Cheltuieli: Salarii = 100RON
Transport, unelte = 100RON
Achizitie materiale = 500RON
--------
Impozit pe venit microintreprindere = 2.5% din 1000RON = 25RON
Impozit pe profit = 16% din (1000-100-100-500) = 48RON
Desi sumele sunt ipotetice se observa ca la varianta cu impozit pe profit, in cazul neaplicarii unui adaos comercial pt materiale, impozitul pe profit este acelasi, pe cand impozitul pe venit este mai mic atunci cand se factureaza doar manopera. In varianta 2 cu venit pe microintreprindere, exista si riscul de a se depasi limita de 100.000Euro mai repede de 1 an.
Prin urmare va recomand sa adoptati modul de lucru cu facturarea doar a manoperei si optiunea de impozitare pe venitul microintreprinderilor.
pentru a opta intre impozit micro si impozit pe profit..principala problema este sa indepliniti conditiile prevazute la art. 103 din Codul Fiscal . Daca le indepliniti, atunci ganditi-va in ce masura aveti cheltuieli. Nu uitati baza pentru aplicarea 16% este : venituri impozabile (inclusiv veniturile asimilate) -chelt deductibile-venituri neimpozabile+ chelt nedeductibile.
Daca vreti impozit pe micro, atunci cota aplicata este de 2,5% in anul fiscal 2008 aplicata asupra bazei impozabile stabilita cf art. 108 din Codul Fiscal (fara venituri din productia de imobilizari corporale).