avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Diferenta impozit profit si impozit venit
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Diferenta impozit profit si impozit venit

care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele il platesc?
Potrivit prevederilor Codului Fiscal al Romaniei (Legea nr.571/2003), ,titlul III, cap.1, art.39- impozitul pe venit se datoreaza de catre contribuabilii persoane fizice,aplicandu-se veniturilor acestora. Conform titlului II,art.13 din acelasi act normativ, sunt obligate la plata impozitului pe profit persoanele juridice, cu anumite exceptii. O societate comerciala este persoana juridica. SRL-ul, adica societatea comerciala cu raspundere limitata face parte dn categoria persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit.Deci,un SRL nu plateste impozit pe venit, ci impozit pe profit.
adina23 a scris:

care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele il platesc?



Se poate opta pentru impozit pe venit, daca cifra de afaceri intr-un an calendaristic nu depaseste 35.000 euro. Impozitul pe venit in 2008, fiind de 2,5% iar din 2009 - 3%;
Ca societate comerciala puteti opta sa fiti platitoare de impozit pe profit sau platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, conform titlului IV din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.
Definitia microintreprinderii
Art. 103. - In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii
Art. 104 - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
(4) Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103.
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:
a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
(6) Microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Aria de cuprindere a impozitului
Art. 105. - Impozitul stabilit prin prezentul titlu, denumit impozit pe veniturile microintreprinderilor, se aplica asupra veniturilor obtinute de microintreprinderi din orice sursa, cu exceptia celor prevazute la art. 108.
Anul fiscal
Art. 106. - (1) Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.
(2) In cazul unei persoane juridice care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat.
Cota de impozitare
Art. 107. - Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009.
Aveti dreptate, stimati colegi,scuze, m-am dus cu gandul la diferenta dintre persona fizica si persoana juridica.Corect, este aplicabil si titlul IV din Codul Fiscal, in functie de optiune.


Se poate opta pentru impozit pe venit, daca cifra de afaceri intr-un an calendaristic nu depaseste 35.000 euro.
Impozitul pe venit in 2008, fiind de 2,5% iar din 2009 - 3%;



ETOCU nu face confuzie intre plafonul TVA care este de 35000 euro si una din conditiile microintreprinderii litera c art. 103 Codul fiscal plafonul de 100000 euro . Deci poti fi mcrointreprindere platind 2.5% impozit pe cifra de afaceri asa cum aminteai 2.5% in 2008, 3% in 2009 chiar daca depasesti cifra de afaceri de 35000 euro intr-un an fiscal.
Plafonul de 35000 euro se refera exact la TVA si este obligatorie schimbarea vectorului fiscal in timpul anului prezentand si balanta de verificare prin care se dovedeste ca in luna respectiva s-a depasit 35000 euro.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
teleptean, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit Breze Breze Va rog sa ma ajutati intr-o problema: un prieten a infiintat de o luna o firma ( spalatorie auto). Initial a optat pentru neplatitor de tva si impozit pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior valentinaandrei valentinaandrei Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl. intrebari dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului. Suntem 2 asociati ... (vezi toată discuția)