avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior

Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului 2008 a inregistrat profit , care a ramas nerepartizat.In anul 2009 a trecut la platitoare de impozit pe venit 3%.La sfarsitul anului 2009 a inregistrat pierdere.Pot inchide aceste conturi (117 din 2008 cu 121 din 2009),si daca da, mai trebuie sa fac repzrtizare pe dividende? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 08:40, 12 Ianuarie 2010
In primul rind nu se putea trece de la impozit pe profit la impozit pe venitul microintreprinderilor la 2009. Daca este asa, nu s-a procedat corect si aveti o alta problema. De verificat daca s-a depus declaratia 010 sau numai in decl 100 s-a declarat impozit micro in 2009 (oricum declaratiile 100 nu puteau fi inreg la finante cu aceasta erorare de vector fiscal).
Raspunsul la restul intrebarii nu-si mai are rost pt ca nu aveti o situatie corecta si aceasta trebuie corectata.

Se poate trece numai de la impozit micro la impozit pe profit nu si invers cum ati precizat in cazul dvoastra.
Intrucat am respectat art.103 si 104 din Codul Fiscal am putut trece de la impozit pe profit la impozit pe venit,cu depunerea declaratiei 010 la AFP.

TITLUL IV

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Definitia microintreprinderii

Art. 103. - In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica româna care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) are inscrisa in obiectul de activitate productia de bunuri materiale, prestarea de servicii si/sau comertul;
b) are de la 1 pâna la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decât statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii

Art. 104. - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepând cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
(3) O persoana juridica româna care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepând cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
(4) Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepând cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103.
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile
asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati
.
Intr-adevar, eu nu am fost atenta la situatia dvoastra, se poate trece de la impozit profit la impozit micro, daca nu a mai fost platitor de impozit micro. Dupa ce am citit inca o data prima dvoastra postare am inteles ca aceasta a fost situatia dvoastra (eu am considerat ca a mai fost platitor de micro o data).

Referitor la intrebare, nu se face in 2009 inchiderea lui 121 cu 117, ci dupa aprobarea bilantului, adica in 2010 se face nota de trecere a pierderii la 117, compensarea pierderii din 2009 facindu-se automat cu profitul din 2008 pe soldul ct 117. In viitor se poate repartiza la dividende numai acest sold.

Scuze inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl/micr La multi ani! stie cineva, dupa 01.01.2005 se mai poate declara un srl nou infiintat micro? (vezi toată discuția)
Impozit pe venit Breze Breze Va rog sa ma ajutati intr-o problema: un prieten a infiintat de o luna o firma ( spalatorie auto). Initial a optat pentru neplatitor de tva si impozit pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Am si eu o intrebare. Orice societate comerciala este platitoare de impozit pe profit? Multumesc anticipat. adresa mea este: mitrache_v@yahoo.com (vezi toată discuția)