avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale srl/micr
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

srl/micr

La multi ani! stie cineva, dupa 01.01.2005 se mai poate declara un srl nou infiintat micro?
Bineinteles ca se poate. Daca te intereseaza subiectul (microintreprinderi) cumpara/ti codul fiscal (il gasesti si pe net) si urmareste modificarile acestuia. Aaa, impozitul pe profit s-a modificat>este 3%>
Gandeste-te la varianta cu intreprinderi mici. E mai avantajos.
Madalina
CODUL FISCAL:
Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii
Art. 104. - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.
(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 103 şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
(3) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, începând cu primul an fiscal, dacă cerinţele prevăzute la art. 103 lit. a) şi d) sunt îndeplinite la data înregistrării la registrul comerţului şi condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) este îndeplinită în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării.
(4) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 103.
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.


NORME METODOLOGICE COD FISCAL:
5. În sensul art. 104 alin. (1) din Codul fiscal opţiunea se exercită pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor obţinute din orice sursă, iar ieşirea din acest sistem de impunere se efectuează începând cu anul următor celui în care nu se mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 103 din Codul fiscal.
6. În cazul în care angajarea nu se realizează în termen de 60 de zile de la data eliberării certificatului de înregistrare, microîntreprinderea este plătitoare de impozit pe profit de la data înregistrării acesteia la registrul comerţului. Perioada de 60 de zile se prelungeşte în anul următor celui pentru care s-a exercitat opţiunea, după caz.
7. În înţelesul art. 104 alin. (4), dacă pe parcursul anului fiscal una dintre condiţiile impuse la art. 103 din Codul fiscal nu mai este îndeplinită, contribuabilul este obligat ca începând cu anul fiscal următor să nu mai aplice impozitul pe venit chiar dacă ulterior îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 103 lit. b) şi c).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit Breze Breze Va rog sa ma ajutati intr-o problema: un prieten a infiintat de o luna o firma ( spalatorie auto). Initial a optat pentru neplatitor de tva si impozit pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior valentinaandrei valentinaandrei Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Am si eu o intrebare. Orice societate comerciala este platitoare de impozit pe profit? Multumesc anticipat. adresa mea este: mitrache_v@yahoo.com (vezi toată discuția)