avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare SRL. Intrebari
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare SRL. Intrebari

Buna ziua,

In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului.

Suntem 2 asociati care dorim sa ne deschidem un SRL (fiecare cu 50%) cu codul CAEN de activitate principala 7222 (Consultanta si furnizare de alte produse software - proiectare pagini web) si activitati secundare 7230, 7240, 7260 (in principiu tot ce inseamna creare de website-uri).

M-am documentat (am citit prin subiectele de pe forum) dar as avea nevoie de cateva confirmari / sugestii.

1. Este bine sa incep ca firma neplatitoare de TVA ? (momentan ma incadrez sub 35.000euro/an). Ma intereseaza sa stiu daca aceasta situatie impune drumuri suplimentare pe la institutiile abilitate ale statului, acte suplimentare sau din contra e mai putina birocratie. In plus as dori sa stiu ce se va intampla cu eventualele contracte de prestari servicii de durata(1-2 ani cu plata anuala de ex) pe care le semnez cu clientii si care la inceput sunt fara tva, in cazul in care din diverse motive trec la platitor de tva (trebuie sa platesc din banii firmei mele eventualul TVA ?)

2. Daca optez pentru varianta de microinteprindere cu plata impozitului pe venit de 2,5% (estimez raportul CA/cheltuileli >3, mai trebuie sa stiu dc ma incadrez la > 50% din venituri din alte surse decat consultanta si management - dar cred ca website-urile nu intra la categoria consultanta), putem sa fim noi proprii angajati la firma (preferabil cu 4h, salariul minim pe economie) astfel incat sa ne incadram la statutul de microinteprindere?

3. As fi dorit sa apelez la serviciile unui site care infiinteaza firme prin intermediul formularelor online , insa am inteles ca tot ceea ce fac ei e cam standard si ca mai tarziu pot sa am batai de cap din aceasta cauza, asa ca as dori sa gasesc un avocat care sa imi ofere consultanta pentru deschiderea acestui SRL si ulterior care sa ma ajute sa redactez contracte si alte hartii oficiale. Astept eventualele mesaje pe privat cu o estimare a costurilor deschiderii firmei.

Precizez ca o sa am sediul social in Bucuresti, sector 6.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:32, 11 August 2008
1. poti incepe cu o firma neplatitoare de tva, vei fi platitor (vei trece automat) cand vei depasi 200.000 E cifra de afaceri pe an . Aceasta situatie nu impune drumuri suplimentare deoarece optiunea se face cand se depune cererea la ORC. Estimezi ca plata va fi mai mare de 200.000 E?

2.raspuns partial. Da, putei fi angajati la voi in firma, salariul minim 500 lei - pt 8 ore/zi dar si cu jumatete de norma. Din cate stiam impozitul pe venit este de 3 %.(sper sa nu gresesc).

3. Nu recomand folosirea unui site, apeleaza la un avocat, consilier juridic sau o firma specializata in infiintari societati
Aveti raspunsşi în mesaj privat.

Pentru activitatea pe care intenţionaţi să o desfăşuraţi (având în vedere şi că în viitorul apropiat veţi colabora cu societăţi neplătitoare de TVA) vă recomand să optaţi la înfiinţarea societăţii ca NEplătitor de TVA si plătitor de impozit pe venitul microîntreprinderilor (având posibilitatea legală ca, în maxim 2 luni de la înregistrarea societăţii - condiţia prevăzută pentru microîntreprindere - de a avea un salariat - să vă angajaţi ca salariaţi ai societăţii chiar dvs., asociaţii acesteia).

Atenţie la obiectul de activitate care trebuie stabilit în raport de Ordinul I.N.S. nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN.

Astfel, activitatea principală, în raport de conţinutul mesajului dvs. ar putea fi:
Cod CAEN 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
Activităţi secundare (exemplificativ):
Cod CAEN 6202 - Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
Cod CAEN 6203 - Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul
Cod CAEN 6209 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei
Cod CAEN 6311 - Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe
Cod CAEN 6312 - Activităţi ale portalurilor web
Cod CAEN 2611 - Fabricarea subansamblurilor electronice (module)
Cod CAEN 2612 - Fabricarea altor componente electronice
Cod CAEN 2620 - Fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice
Cod CAEN 2630 - Fabricarea echipamentelor de comunicaţii
Cod CAEN 4651 - Comerţ cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-lui
Cod CAEN 4652 - Comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii
Cod CAEN 4741 - Comerţ cu amănuntul al calculatoarelor, unităţilor periferice şi software-lui în magazine specializate
Cod CAEN 4763 - Comerţ cu amănuntul al discurilor şi benzilor magnetice cu sau fără înregistrări audio/video, în magazine specializate
Cod CAEN 4789 - Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse
Cod CAEN 4791 - Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
Cod CAEN 4799 - Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor
Cod CAEN 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de calculator
Cod CAEN 5829 - Activităţi de editare a altor produse software
Cod CAEN 5912 - Activităţi post-producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune
Cod CAEN 5920 - Activităţi de realizare a înregistrărilor audio şi activităţi de editare muzicală
Cod CAEN 6110 - Activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu
Cod CAEN 6120 - Activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exclusiv prin satelit)
Cod CAEN 6130 - Activităţi de telecomunicaţii prin satelit
Cod CAEN 6190 - Alte activităţi de telecomunicaţii
Cod CAEN 7311 - Activităţi ale agenţiilor de publicitate
Cod CAEN 7320 - Activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice
Cod CAEN 7410 - Activităţi de design specializat
Cod CAEN 7420 - Activităţi fotografice
Cod CAEN 7721 - Activităţi de închiriere şi leasing cu bunuri recreaţionale şi echipament sportiv
Cod CAEN 7722 - Închirierea de casete video şi discuri (CD-uri, DVD-uri)
Cod CAEN 7733 - Activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente de birou (inclusiv calculatoare)
Cod CAEN 8110 - Activităţi de servicii suport combinate
Cod CAEN 8219 - Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat








alina_blues90 a scris:

1. poti incepe cu o firma neplatitoare de tva, vei fi platitor (vei trece automat) cand vei depasi 200.000 E cifra de afaceri pe an . Aceasta situatie nu impune drumuri suplimentare deoarece optiunea se face cand se depune cererea la ORC. Estimezi ca plata va fi mai mare de 200.000 E?


Plafonul de TVA este de 35000 euro si nu 200000 euro! Poti deveni cand doresti si platitor de TVA la cerere chiar daca nu depasesti 35000 euro conform Codului fiscal. Duci la adm .unde schimbi vectorul utima balanta si certificatul de inregistrare.

2. Din cate stiam impozitul pe venit este de 3 %.(sper sa nu gresesc)
.

Impozitul pe venit este asa: 2% pentru anul 2007, 2,5% pentru anul 2008, si 3% pentru anul 2009 . Procentul se aplica la cifra de afaceri.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2008
teleptean, utilizator
Referitor la microintreprindere :
Daca nu o sa ai cheltuieli este mai bine sa incepi din start ca microintreprindere! Probabil te referi la art. 103 Cod fiscal daca te incadrezi sau nu ca microintreprindere. Eu zic ca te incadrezi ca microintreprindere. Apoi ai obligatia ca in termen de 60 zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare sa angajezi cel putin un om, altfel in anul urmator vei pierde dreptul de microintreprindere si nu vei putea reveni la acest drept chiar daca vei ideplini cumulativ conditiile de la art. 103 Cod Fiscal. Daca in cursul anului fiscal vei depasi cifra de afaceri de 100000 euro vei trece la impozit pe profit si vei recalcula impozitul in anul fiscal respectiv. Trecerea la impozit pe profit se va face incepand cu trimestrul in care ai depasit cifra de afaceri de 100000 euro; la recalcularea impozitului se va lua in considerare si se va scadea impozitul pe venit(calculat ptr microintreprindere) calculat si varsat pe trimestrele anterioare din anul fiscal respectiv.
Referitor la TVA este bine sa incepi din start ca neplatitor TVA dupa parerea mea, pentru simplul fapt ca poti deveni platitor de TVA daca vei vedea ca e mai avantajos pentru tine pe parcurs, si la cerere. Oricum vei vedea daca intr-un an fiscal vei depasi si 35000 euro.
Poti sa fii propriul tau angajat chiar si cu doua ore daca doresti, pentru a indeplini punctul b) art 103 Cod fiscal pentru microintreprindere.
Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2008
teleptean, utilizator
eu mi-am deschis o firma si am optat pentru neplatitor de tva.
vad ca voi ziceti aici ca trebuie sa angajez cel putin 1 om, in primele 2 luni.faza e ca eu nu stiu daca e microintreprindere!!! sau e?
stiu ca sunt neplatitor de tva, si platesc procent din cifra de afaceri(2%).

am citit toate actele care le-am luat odata cu certificatul de inreg., si nu scrie nicaieri de microintreprindere.

Alte discuții în legătură

Diferenta impozit profit si impozit venit adina23 adina23 care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele ... (vezi toată discuția)
Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit Admin Admin Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit e tot de 100 de mii de euro? Sau s-a modificat ceva? (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe profit ? distribution distribution Buna ziua! Imi puteti explica cum se calculeaza impozitul pe venit, impozitul pe profit si dividendele? Sa luam un exemplu pentru a putea intelege mai ... (vezi toată discuția)