Ordinul ANAF nr. 3698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 979 din 30 decembrie 2015 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.
Vectorul fiscal reprezintă, potrivit noului Cod fiscal, totalitatea tipurilor de obligații fiscale pentru care există obligaţii de declarare cu caracter permanent.
În 2016, declaraţia de înregistrare fiscală va cuprinde: datele de identificare a contribuabilului/plătitorului, datele privind vectorul fiscal, datele privind sediile secundare, datele de identificare a împuternicitului, datele privind situaţia juridică a contribuabilului/plătitorului, precum şi alte informaţii necesare administrării creanţelor fiscale.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 3698/2015, categoriile de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se înscriu în vectorul fiscal vor fi, în 2016, următoarele:
- taxa pe valoarea adăugată;
- impozitul pe profit;
- impozitul pe veniturile microîntreprinderilor;
- accizele;
- impozitul la ţiţeiul din producţia internă;
- impozitul pe venitul din salarii şi pe venituri asimilate salariilor;
- contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate;
- contribuţia de asigurări pentru şomaj;
- contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
- contribuţia de asigurări sociale;
- contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale;
- contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
- redevenţele miniere;
- redevenţele petroliere;
- contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii;
- impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural;
- impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale;
- impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale;
- impozitul pe construcţii;
- taxă de autorizare/taxă de licenţă din domeniul jocurilor de noroc.
Ce formulare noi au fost introduse în circuitul fiscal
De la 1 ianuarie 2016, au apărut două noi declarații - 015 și 061-, în timp ce altele au fost doar modificate.
În total, Fiscul a inclus, în Ordinul ANAF nr. 3698/2015 nu mai puțin de 11 declarații, cereri și certificate de înregistrare, după cum urmează:
1. Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică (010)
- acest formular a fost modificat prin completarea secțiunii privind vectorul fiscal cu obligația declarativă privind contribuția pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății;
- Formularul 010 se depune de către persoanele juridice române/nerezidente, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române, precum și de reprezentanții legali ai deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române.
- De asemenea, este important de știut că declarația de înregistrare se completează la prima înregistrare fiscală, cu ocazia înființării, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale.
2. Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România (015)
- acest nou formular poate fi completat și depus de către contribuabilii nerezidenți alții decât persoanele fizice, care nu au sediu permanent în România, dar care au obligații fiscale, potrivit legilor speciale;
- înlocuiește formularul 090.
- Formularul 015 se completează de către contribuabilii nerezidenți stabiliți în spațiul comunitar, care se înregistrează în scopuri de TVA direct.
Atenție! Declarația 015 nu trebuie să fie completată de contribuabilii nerezidenți alții decât persoanele fizice, înregistrați în scopuri de TVA prin reprezentant fiscal pentru ansamblul operațiunilor impozabile din România și nici de persoanele impozabile care au un sediu fix în România.
3. Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal (020)
- acest formular este folosit de persoanele fizice române și străine care dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
4. Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal (030)
- acest formular este folosit pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care nu dețin cod numeric personal;
- de asemenea, în acest formular au fost modificate datele cuprinse în vectorul fiscal cu privire la TVA.
5. Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru instituţii publice (040)
- în acest formular va fi completată secțiunea privind vectorul fiscal
6. Cerere de înregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului (050)
7. Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru sediile secundare (060)
8. Declaraţie privind sediile secundare (061)
- acest nou formular va fi completat și depus de către contribuabilii care înființează sedii secundare, la organul fiscal competent, fără a a se atribui cod de înregistrare fiscală.
9. Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (070)
10. Certificat de înregistrare în scopuri de TVA
11. Certificat de înregistrare fiscală.
Ordinul ANAF nr. 3698/2015 prevede modificarea corespunzătoare a instrucțiunilor de completare a formularelor de înregistrare fiscală.
Trei Ordine ANAF au fost abrogate
În același timp, după intrarea sa în vigoare, au fost abrogate ordinele ANAF care aprobau formularele 011 (Ordinul ANAF nr. 3261/2011 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Declaraţie de înregistrare ca plătitor al contribuţiei trimestriale pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii), 096 (Ordinul ANAF nr. 1786/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal) și 090 (Ordinul ANAF nr. 7/2010 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, cu modificările și completările ulterioare).
Puteți consulta variantele valabile de la 1 ianuarie 2016 a formularelor 015, 010, 020, 030, 040, 050, 060, 061 și 070, precum și noile modele ale certificatului de înregistrare în scopuri de TVA și a certificatului de înregistrare fiscală, în fișierele atașate.
Comentarii articol (2)