Sistemul de impozitare a locuinţelor a suferit modificări semnificative anul acesta (detalii aici), odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Potrivit reglementărilor actului normativ, 31 martie este data-limită până la care proprietarii de clădiri care desfăşoară şi activitate economică trebuie să depună, la autorităţile locale, o declaraţie de impunere pentru stabilirea impozitului.
Concret, din 2016, impozitul pe clădiri se calculează în funcţie de destinaţia clădirii, respectiv rezidenţială (scop de locuinţă), nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate, spaţii comerciale, cabinete etc) sau mixtă (locuinţă + sediu social), iar valoarile impozabile au fost majorate, astfel încât proprietarii de imobile vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru plata acestor taxe.
Potrivit normelor de aplicare la Codul fiscal, acolo unde este înregistrat un domiciliu fiscal, dar nu se desfăşoară niciun fel de activitate economică, impozitul datorat este unul normal, ca pentru clădiri rezidenţiale (impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, cotă stabilită printr-o decizie a consiliului local).
Altfel spus, dacă la adresa la care este înregistrat un sediu social nu se desfăşoară nici un fel de activitate economică, impozitul datorat de proprietarul imobilului nu va fi majorat. Măsurile au fost anunţate încă din luna februarie de Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, cel care declara atunci că intenţia legiuitorului a fost de la început ca noile reglementări fiscale "să nu afecteze așa-numitele firme de apartament, persoanele fizice autorizate care au sediu acasă sau profesiile libere".
Notă: Şi în cazul în care la adresa clădirii se desfăşoară activitate economică, dar cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul datorat va fi unul rezidenţial, stabileşte un proiect de act normativ lansat de Ministerul Finanţelor, dar care mai are nevoie de aprobarea Guvernului şi publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Ce acte sunt necesare pentru a declara că nu desfăşori activitate econonomică la sediul social?
În condiţiile prezentate mai sus, persoanele fizice care au înregistrat la adresa la care locuiesc şi un domiciliu fiscal (sediu de firmă, PFA, cabinet etc), pot alege să nu îşi mai desfăşoare activitatea economică acolo, situaţie în care vor scăpa de plata unui impozit majorat.
Astfel, contribuabilii care doresc să declare că nu mai desfăşoară activitate economică la sediul social trebuie să urmeze o anumită procedură, În conformitate cu regulile stabilite de Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Concret, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei, pentru înregistrarea în registrul comerţului a modificărilor privind declaraţiile tip pe propria răspundere, antreprenorii trebuie să depună la Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în raza căruia figurează înregistrată firma sau PFA o serie de documente.
În primul rând, contribuabilii trebuie să depună o cerere de înregistrare, în orginal, care poate fi descărcată de aici.
Totodată, va trebui completată o declaraţie-tip pe propria răspundere - model 3, semnată de asociaţi sau administratori (în original), document care va modifica practic declaraţia-tip deja existentă şi prin care contribuabilul îşi va asuma că nu desfăşoară activitatea economică la sediul social al firmei pe care o deţine sau al persoanei fizice al cărei titular este.
Atenţie! În cazul în care alegeţi să nu desfăşuraţi activitatea la sediul social, în declarația-tip veţi înscrie toate activitățile care se desfășoară la sediile secundare (punctele de lucru) sau în afara acestora (la terţi), inclusiv cele care au fost autorizate conform declaraţiei-tip model 2 şi care urmează să fie desfăşurate în continuare.
Pentru înregistrarea în registrul comerţului a modificărilor privind declaraţiile tip pe propria răspundere, trebuie plătite şi unele taxe la registrul comerţului. Potrivit ONRC, valoarea acestor taxe este de 72 lei pentru fiecare sediu autorizat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere şi este formată din:
- 45 lei - taxele de registru;
- 27 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru - 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014;
De asemenea, în cazul în care administratorul firmei care solicită modificările sau titularul persoanei fizice autorizate nu se pot prezenta personal la sediul registrului comerţului, legislaţia în vigoare permite desemnarea unei alte persoane care să îndeplinească formalităţile legale. În acest caz, pe lângă documentele deja amintite, va fi nevoie de prezentarea, în original, a unei împuternici speciale, în formă autentică, sau a unei delegaţii.
Conform ONRC, cererea de înregistrare, înscrisurile prevăzute de lege și dovezile privind plata taxelor și tarifelor legale trebuie îndosariate (în dosar cu șină) și numerotate, după care trebuie depuse de către solicitanți la registrul comerțului direct, prin poștă, cu scrisoare cu valoare declarată și confirmare de primire sau prin mijloace electronice.
Cererea transmisă în formă electronică va avea încorporată, atașată sau logic asociată semnătura electronică extinsă.
În ceea ce privește soluționarea cererii, aceasta revine în competența directorului oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal și/sau persoanei sau persoanelor desemnate care poate/pot dispune administrarea și a altor acte doveditoare decât cele enumerate.
Notă: Înscrisurile a căror înregistrare, menţionare sau publicare se solicită la registrul comerşului vor fi tehnoredactate de către solicitant în limba română, vor fi lizibile, fără ştersături sau adăugări, sub sancţiunea respingerii acestora.
După depunerea dosarului cu documentele solicitate pentru înregistrarea modificărilor privind declaraţiile tip pe propria răspundere, instituţia va elibera, în termen de cel puţin trei zile, un certificat de înscriere menţiuni, care va cuprinde noile informaţii.
Vă reamintim că Oficiul Registrului Comerţului acordă anumite servicii gratuit, iar printre acestea regăsim:
- îndrumarea prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmelor;
- îndrumarea pentru completarea corectă a cererii de înregistrare şi a formularelor tipizate specifice activităţii registrului comerţului;
- redactarea declaraţiei pe propria răspundere a fondatorilor, administratorilor, împuterniciţilor sucursalelor şi a cenzorilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
Notă: Informaţii suplimentare despre impozitul pe locuinţă găsiţi aici.