Microîntreprinderile plătesc un impozit între 1% şi 3% pe veniturile realizate
Potrivit Codului fiscal, microîntreprinderile nu trebuie să plătească impozit pe profit, întrucât au un alt regim fiscal. Concret, ele sunt obligate să plătească un impozit între 1% și 3% pe veniturile realizate, în funcție de existența salariaților și numărul acestora, astfel:
- 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
- 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
În cazul în care în cursul anului fiscal numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare prevăzute mai sus se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea. Pentru microîntreprinderile care au unul, respectiv doi salariați, și care aplică cotele de impozitare prevăzute, al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru sunt angajați noi salariați.
În plus, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi sau cele care au cel mult doi salariați, în situația în care numărul acestora se modifică, în scopul menținerii/modificării cotei de impozitare prevăzute anterior, noii salariați trebuie angajați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.
Notă: Prin salariat se înţelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. Totusi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:
- au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
- au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Unele instituții publice sunt scutite de impozitul pe profit
Potrivit art. 13 din noul Cod fiscal, următoarele instituții publice nu au obligativitatea de a plăti impozitul pe profit:
- Trezoreria Statului;
- Instituția publică, cu excepția activităților economice desfășurate de aceasta;
- Academia Română, precum și fundațiile înființate de Academia Română în calitate de fondator unic, cu excepția activităților economice desfășurate de acestea;
- Banca Națională a României.
În plus, conform Codului fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit:
- Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar;
- Fondul de compensare a investitorilor;
- Fondul de garantare a pensiilor private;
- Fondul de garantare a asiguraților;
- Persoana juridică română care plătește impozit pe veniturile microîntrepridnerilor;
- Entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
Facultățile și scolile particulare nu plătesc impozit pe profit
O altă categorie de contribuabili care nu au obligația să plătească impozitul pe profit sunt unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, precum și cele autorizate. Totuși, acești contribuabili sunt scutiți de impozitul pe profit doar pentru veniturile obținute și utilizate în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale.
În Codul fiscal se menționează că nici fundațiile române constituite ca urmare a unui legat nu trebuie să plătească impozitul pe profit.
Normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc că fundaţia constituită ca urmare a unui legat este subiectul de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane, care, pe baza unui act juridic pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat în mod permanent şi irevocabil realizării unui scop de interes general sau, după caz, în interesul unor colectivităţi.
Cultele religioase sunt, de asemenea, scutite
Codul fiscal prevede că anumiți contribuabili sunt scutiți de la plata impozitului pe profit numai pentru anumite venituri.
Una dintre aceste categorii o reprezintă cultele religioase, care nu plătesc impozit pe profit pentru veniturile obținute din:
- producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult;
- chirii;
- cedarea/înstrăinarea activelor corporale;
- alte venituri obţinute din activităţi economice;
- despăgubiri, în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată.
Mai mult, potrivit art. 15 din noul Cod fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, pentru veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, care sunt sau urmează a fi folosite pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune.
De asemenea, Societatea Națională de Cruce Roșie din România nu plătește impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit Legii Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
În ce limite sunt scutite ONG-urile de impozitul pe profit
O altă categorie de contribuabili care nu are obligația să plătească impozitul pe profit sunt organizațiile nonprofit (ONG), organizațiile sindicale și organizațiile patronale. Ele sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obținute din:
- cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;
- contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;
- taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;
- veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;
- donaţiile, precum şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;
- veniturile din dividende, dobânzi, precum şi din diferenţele de curs valutar aferente disponibilităţilor şi veniturilor neimpozabile;
- veniturile din dobânzi obţinute de casele de ajutor reciproc din acordarea de împrumuturi potrivit legii de organizare şi funcţionare;
- veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;
- resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;
- veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
- veniturile rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;
- veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, veniturile din închirieri de spaţii publicitare pe: clădiri, terenuri, tricouri, cărţi, reviste, ziare, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale; nu se includ în această categorie veniturile obţinute din prestări de servicii de intermediere în reclamă şi publicitate;
- sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;
- veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;
- sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice;
- sumele colectate de organizaţiile colective autorizate, potrivit legii, pentru îndeplinirea responsabilităţilor de finanţare a gestionării deşeurilor.
În plus, potrivit Codului fiscal, ONG-urile, organizațiile sindicale și organizațiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit și pentru veniturile din activități economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile, descrise anterior.
De asemenea, de la plata impozitului pe profit pentru tipurile de venituri prezentate mai sus sunt scutite și formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășunilor și fânețelor, cu personalitate juridică.