Interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, act normativ publicat pe 1 februarie în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare în 45 de zile de la apariţie, adică astăzi.
Prin urmare, de-acum încolo, fumatul este interzis complet în toate spaţiile publice închise (inclusiv baruri, discoteci şi restaurante), precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (inclusiv cele în aer liber).
De asemenea, tot de azi, fumatul este interzis complet în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevedea legea până acum. Singura excepţie este dată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă şi zonele de tranzit ale aeroporturilor internaţionale, unde se pot amenaja spații destinate fumatului, cu respectarea unor condiții.
Atenţie! Actul normativ intrat astăzi în vigoare prevede şi interzicerea folosirii ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun, adică acele vehicule care transportă, contra-cost, persoane.
Notă: Mai multe detalii despre prevederile Legii nr. 15/2016 găsiţi aici, unde puteţi afla şi ce se întelege prin spaţiu public închis.
Ce riscă salariaţii care încalcă legea?
Tot de astăzi, salariaţii care încalcă interdicţia de a fuma în spaţiile publice închise de la locul de muncă riscă să fie sancţionaţi nu doar disciplinar, de către angajator, ci şi contravenţional, de către personalul competent din Poliţie, Jandarmerie sau din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, aşa cum stabileşte un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.
În ceea ce priveşte angajatorul, acesta poate aplica sancţiunile disciplinare prevăzute de Codul muncii, atunci când va constata săvârşirea unei abateri disciplinare. Mai precis, sancţiunile disciplinare prevăzute de legislaţia în vigoare sunt:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din funcţie (cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile;
- reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Atenţie! Întrucât încălcarea interdicţiei de a fuma reprezintă o abatere disciplinară gravă, angajatorii vor putea să recurgă chiar şi la sancţiuni dure, precum concedierea, aşa cum a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, Gabriela Dinu, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
În ceea ce priveşte sancţionarea contravenţională, dacă nu respectă interdicţia de a fuma în spaţiile închise de la locul de muncă, salariaţii vor risca să primească de la poliţişti, jandarmi sau reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Mai multe detalii despre sancţiunile pe care le riscă angajaţii sunt aici.
Notă: Cum salariaţii nu mai pot consuma tutun în spaţiile publice închise de la locul de muncă, aceştia o pot face acum în locuri ce nu se încadrează într-o astfel de categorie, precum: un balcon neacoperit (sau acoperit, dar cu un singur perete), o terasă neacoperită (sau acoperită, dar cu un singur perete) sau o curte (atât timp cât vorbim de un spaţiu neacoperit sau acoperit, dar care să aibă un singur perete).
În altă ordine de idei, angajatorii sunt cei care trebuie să se ocupe de aplicarea interdicţiei de a fuma şi afişarea indicatoarelor cu textul "Fumatul interzis".
Cine are dreptul să aplice sancţiuni firmelor care nu respectă legea?
Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat riscă din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală. Mai precis, în funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus sunt următoarele:
- la prima abatere - amendă de 5.000 de lei;
- la a doua abatere - amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
- la a treia abatere - amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Potrivit normelor legale, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, precum și de reprezentanţii poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.
În acest sens, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 183 din 11 martie a apărut Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Concret, potrivit actului normativ intrat în vigoare vineri, de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se pot ocupa următoarele persoane:
- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;
- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;
- personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov;
- ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.
Notă: Pe lângă aceste categorii de persoane, de aplicarea sancţiunilor şi constataterea contravenţiilor se pot ocupa în continuare, conform legii, şi persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătății și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Mai multe detalii despre acest subiect aflaţi de aici.
Atenţie! Persoanele enumerate anterior sunt competente să acorde amenzi (cuprinse între 100 şi 500 de lei) şi persoanelor fizice care încalcă interdicţiile prevăzute de lege şi care fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii.
Vor fi afectate companiile de interzicerea fumatului?
Chiar dacă au existat numeroase voci care s-au opus prevederilor Legii nr. 15/2016, fiind de părere că aplicarea unor astfel de măsuri va afecta serios activitatea localurilor, specialiştii consultaţi de redacţia noastră şi studiile din alte ţări arată că, pe termen lung, efectele asupra firmelor vor fi reduse.
Astfel, reprezentanţii Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA) consideră că activitatea restaurantelor, barurilor, cluburilor și a hotelurilor nu va fi afectată pe termen lung, întrucât „HORA susține legea fumatului interzis în spațiile publice închise, dar va organiza spații speciale pentru fumat în exteriorul restaurantelor, astfel încât clienții să nu sufere consecințele aplicării legii”.
În plus, studiile realizate în ultimii ani în alte state în care fumatul a fost interzis, precum Statele Unite ale Americii, Italia sau Scoţia, arată că proprietarii localurilor nu au întâmpinat scăderi importante în ceea ce privește profitul sau numărul de salariați în urma interzicerii fumatului în baruri, cafenele și restaurante. Informaţii suplimentare despre acest subiect puteţi citi aici.
Notă: Legea antifumat nu a intrat ieri (16 martie) în vigoare, aşa cum mai multe publicaţii autohtone au anunţat. AvocatNet.ro a explicat aici cum se calculează termenul pentru intrarea în vigoare a actelor normative.
Comentarii articol (22)