Legea nr. 83/2016 pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 341 din 4 mai şi va intra în vigoare mâine.
Jurnaliştii şi militarii ieşiţi la pensie, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, vor putea să primească, la cerere, o indemnizaţie lunară.
"În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică", scrie în noua lege, cu precizarea că indemnizaţia este acordată, mai exact, pensionarilor din sistemul public.
Această prevedere nu este inclusă în prezent în Legea nr. 8/2006, ci în normele sale de aplicare, acolo unde jurnaliştii nu sunt trecuţi pe listă. Conform expunerii de motive ce a însoţit Legea nr. 83/2016 în forma sa de proiect, Academia Română consideră actul jurnalistic ca fiind unul de creaţie, atunci când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă deontologia profesiei. Acesta este motivul pentru care parlamentarii au propus acordarea indemnizaţiei şi pentru jurnalişti.
În ceea ce priveşte pensionarii militari, aceştia au beneficiat de indemnizaţie între 2011 (la 1 ianuarie 2011 s-a renunţat la sistemul de pensii militare) şi 2015 (la 1 ianuarie 2016 s-a revenit la sistemul de pensii militare), din moment ce în perioada respectivă erau incluşi în sistemul public de pensii. Deoarece din ianuarie peste 1.100 de pensionari militari n-au mai putut primi indemnizaţia specială, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că va căuta o soluţie legală pentru remedierea situaţiei. Astfel, parlamentarii au adăugat în Legea nr. 83/2016 şi pensionarii militari.
"Dispoziţiile prezentei legi se aplică în mod corespunzător şi pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege", se mai arată în actul normativ aplicabil de sâmbătă.
Notă: Normele pentru aplicarea Legii nr. 8/2006 urmează să fie modificate de Guvern în 30 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi.
Câţi bani vor primi în plus jurnaliştii şi militarii pensionaţi
Cuantumul indemnizaţiei speciale reprezintă, potrivit Legii nr. 8/2006, echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Totuşi, limita maximă a acesteia este echivalentul a două salarii de bază minime brute.
În prezent, salariul minim brut este de 1.250 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizaţia specială este de cel mult 2.500 de lei. De exemplu, dacă un pensionar primeşte în prezent o pensie de 1.000 de lei, indemnizaţia suplimentară este de 500 de lei, ceea ce înseamnă un cuantum total de 1.500 de lei pe lună.
"Stabilirea şi plata indemnizaţiei lunare se efectuează de către casa teritorială de pensii în a cărei rază solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Indemnizaţia lunară prevăzută de prezenta lege se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii", dispune actul normativ amintit, fiind subliniat că suma este modificată la fiecare creştere a pensiei titularului.
Cererea pentru acordarea indemnizaţiei trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
- actul de identitate;
- decizia de pensionare sau cuponul mandat poştal ori talonul cont curent;
- dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică;
- o declaraţie pe propria răspundere că solicitantul nu primeşte indemnizaţia de merit pentru activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului;
- alte documente necesare susţinerii cererii.
Cererea şi actele doveditoare se depun la casa de pensii teritorială, care face punerea în plată în baza deciziei de acordare a indemnizaţiei speciale.
Indemnizaţia specială pentru pensionarii din sistemul public, care sunt membri ai uniunilor de creatori recunoscute ca fiind de utilitate publică, a fost instituită în anul 2007.
Piloţii instructori de avioane au dreptul la pensie de serviciu
Piloţii instructori de avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă se pot bucura de-acum de pensie de serviciu, potrivit Legii nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 334 din 29 aprilie şi a intrat în vigoare luni.
Concret, piloţii instructori de avioane pot să primească pensia de serviciu doar dacă au o vârstă de cel puţin 50 de ani şi o vechime de minimum 20 de ani ca personal aeronautic civil navigant profesionist. În ceea ce priveşte cuantumul pensiei, acesta se calculează luându-se ca bază de calcul 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de dinaintea depunerii cererii de pensionare.
"Pentru piloţii instructori de avioane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, cuantumul pensiei de serviciu se va calcula sau recalcula luându-se ca bază de calcul 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform legii, corespunzător ultimei funcţii la bord deţinute de personalul navigant din cadrul Societăţii Comerciale «Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române - TAROM» - S.A.", dispune legea intrată recent în vigoare.
Înainte de această modificare, pensia de serviciu se acorda pentru piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor -- cu condiţia de vârstă de cel puţin 50 de ani şi minimum 20 de ani vechime --, precum şi pentru navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC -- cu condiţia de vârstă de cel puţin 52 de ani şi minimum 25 de ani vechime.
Potrivit Legii nr. 223/2007, pensia de serviciu se acordă la cerere, începând cu luna de după cea în care se înregistrează solicitarea la casa teritorială de pensii.
Comentarii articol (3)