avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie cu salariu

Va rog sa-mi elucidati urmatoarea dilema:
Daca:
- beneficiez de pensie pentru limita de varsta din martie 2005
- beneficiez de "indemnizatie pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica" (ca arhitect, membru in Uniunea Arhitectilor din Romania), cf. Lege 8/2006
- cf. site Ministerul Muncii/legislatie/pensii, asigurari sociale/drepturi reparatorii cu caracter necontributiv, indemnizatiile obtinute prin Legea 8/2006 sunt drepturi reparatorii cu caracter necontributiv
- din martie 2005 (dupa pensionare) sunt angajata la o "institutie publica, autonoma, cu personalitate juridica, finantata integral din venituri proprii".
Intrebarea mea este daca, in conf. cu cap. IV referitor la cumulul pensiilor cu veniturile salariale din Legea nr. 329/2009 se cumuleaza pensia cu indemnizatia (cf. art. 5, se pare ca nu).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:41, 6 Decembrie 2009
Raspunsul este simplu. :)
Legea nr. 329/2009 se refera strict la drepturile de pensie nu si la indemnizatii, care se platesc din bugetul de stat nu din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Deci, nu se cumuleaza pensia cu indemnizatia primita conform Legii nr. 8/2006.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea drepturilor banesti se aplica si beneficiarilor de drepturi reparatorii cu caracter necontributiv? liliana petrisor liliana petrisor Cf. \"Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membrii ai uniunilor de creatori legal constituite si ... (vezi toată discuția)
Pensia minima garantata remus11 remus11 Buna ziua,am o matusa care a lucrat la CAP avand o pensie de 14-15 lei si i se acorda o diferenta pana la 350 de ron.Urmeaza sa-si faca certificatul de ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie de urmas cu indemnizatoe cf. og 105/1999 ietim ietim Pana acum o luna, mama mea a beneficiat de indemnizatie acordata cf. OG. 105/1999 fiind persecutata etnic. Ea nu a beneficiat de nici o alta forma de venituri. ... (vezi toată discuția)