Ordinul ANAF nr. 2264/2016 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, cu modificările ulterioare, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 29 iulie și a intrat în vigoare la momentul publicării.
Modificarea formularului de TVA vine ca urmare a lansării spre testare, începând din luna iunie, a formularului electronic al noii declarații informative 394. Mai exact, un număr de 25 de mari contribuabili au completat documentul, în varianta care ar fi trebuit să fie depusă începând de la 1 august.
Declarația de TVA se va completa integral abia din toamnă
Printre cele mai importante modificări aduse formularului 394 se numără faptul că acesta nu mai trebuie să fie completat integral de la 1 august, ci abia de la 1 octombrie pentru toate operațiunile efectuate pe teritoriul național. În schimb, în perioada 1 iulie - 30 septembrie, vor fi declarate numai operațiunile derulate cu persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (prin completarea informațiilor din cartușele A - C). Cu alte cuvinte, termenul de declarare pentru celelalte operațiuni din declarație a fost prorogat, începând cu cele aferente lunii octombrie.
În altă ordine de idei, din document a fost eliminată cerința de a completa operațiunile cu regim special de către persoanele impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare, precum și aceea de a completa TVA aferentă livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii pentru care se aplică taxarea inversă și menținerea acesteia numai în cazul achizițiilor.
Ce probleme au mai semnalat firmele ce au testat declarația
Potrivit referatului de aprobare anexat proiectului de act normativ al Fiscului, cea de-a doua modificare din 2016 a declarației 394 (precedentul act normativ care a modificat formularul -- Ordinul ANAF nr. 1105/2016 -- a intrat în vigoare la 1 iulie, iar AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI) era necesară având în vedere că mai mulți contribuabili au reclamat, după ce au testat în prealabil formularul electronic al noii declarații informative 394, că existau în continuare probleme în completarea acesteia.
Vă reamintim că, la începutul lunii iunie, ANAF a demarat testarea noului format al declarației de TVA 394, aprobat de Fisc la începutul anului.
Prin intermediul unui comunicat de presă remis redacției noastre, Fiscul a anunțat că a luat această decizie după ce „un grup de 25 de firme, contribuabili mari și mici, și-au exprimat dorința să testeze noul formular și să comunice constant cu specialiștii ANAF, pentru a fi identificate și rezolvate eventualele probleme tehnice”.
Astfel, pe perioada testării, contribuabilii și asociațiile profesionale au semnalat Fiscului anumite aspecte referitoare la modalitatea de completare și declarare a datelor din formularul 394 și au solicitat aplicarea mai multor modificări, printre care se numără:
- introducerea cotei de TVA de 19% (pentru corecții, regularizări din perioadele anterioare),
- eliminarea evidențierii în mod distinct a livrărilor/achizițiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri dacă valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură este mai mică de 22.500 lei, datorită costurilor suplimentare generate la nivelul contribuabililor.
Concret, în noua variantă a declarației de TVA, în vigoare de astăzi, în formular se vor regăsi următoarele cote de TVA: 24%, 20%,19%, 9%, 5%.