Guvernului îi va fi permis să emită ordonanţe în perioada de timp dintre încheierea primei sesiuni ordinare a anului şi reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a lui 2016, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial şi care a intrat astăzi în vigoare.
Concret, este vorba despre Legea nr. 123/2016 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 516, document respins în primă fază de senatori, dar adoptat în data de 22 iunie, prin vot decisiv, de deputaţi, şi promulgat miercuri de şeful statului.
Potrivit actului normativ, Executivul va putea emite ordonanţe doar în anumite domenii de reglementare. Astfel, Guvernului îi este permis de azi să efectueze prima rectificare bugetară a anului 2016 sau să adopte anumite măsuri în sănătate, dar nu şi să intervină în domenii precum justiţie, cultură sau administrarea protocolului de stat.
Mai precis, Guvernul poate emite ordonanţe pe perioada verii în următoarele domenii care nu fac obiectul legilor organice:
Finanţe Publice şi Economie
- rectificarea bugetului de stat pe anul 2016;
- rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016;
- modificarea şi completarea OUG nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată;
- modificarea şi completarea OUG nr. 25/2014 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare şi reglementarea altor măsuri fiscal-bugetare;
- măsuri privind autorizarea şi plata obligaţiilor financiare la organisme şi organizaţii internaţionale la care România este parte.
Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică
- modificarea şi completarea OG nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „CNI” – S.A;
- reglementări privind amenajarea spaţiului maritim;
- înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie;
- modificarea şi completarea Legii organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România nr. 226/2009.
Afaceri Interne
- modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor.
Fonduri Europene
- modificarea şi completarea OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2016.
Agricultură şi Dezvoltare Rurală
- organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală.
Sănătate
- modificarea şi completarea Legii nr. 54/2016 pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul Programului privind reducerea poverii tuberculozei în România, prin reformarea sistemului de control al tuberculozei şi consolidarea gestionării tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la diagnostic şi tratament şi abordarea nevoilor grupurilor de populaţie cu risc, pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2018, implementat de Fundaţia Romanian AngelAppeal.
- măsuri privind acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane.
Comunicaţii şi Societate Informaţională
- modificarea şi completarea OUG nr. 13/2013 privind serviciile poştale;
- stabilirea unor măsuri pentru participarea în cadrul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, precum şi pentru semnarea acordurilor tehnice de coordonare a utilizării frecvenţelor radiozonale de frontieră.
Transporturi
- măsuri privind reorganizarea CNADNR, înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, precum şi unele măsuri în domeniul transporturilor.
De asemenea, în vacanţa parlamentară, Executivul va putea să proroge sau să modifice unele termene prevăzute în actele normative cu putere de lege.
În conformitate cu prevederile din Constituţie, ordonanţele emise de Guvern vor fi înaintate Parlamentului spre aprobare până la reluarea lucrărilor acestuia în cea de-a doua sesiune ordinară din 2016. Nerespectarea termenului menţionat va duce la încetarea efectelor ordonanţei.
Comentarii articol (0)