Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că examenul de admitere în magistratură din acest an are loc la București pentru ocuparea unui număr de 85 de posturi de judecător la judecătorii și 58 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, potrivit unui anunț al INM. CSM a aprobat și organizarea concursului de admitere la INM, care se desfășoară tot la București și pentru care sunt scoase la concurs un număr de 200 de locuri de auditori de justiție (130 pentru judecători și 70 pentru procurori), se arată în alt anunț al sursei citate.
Rezultatele finale ale admiterii la INM au fost afișate joi și sunt disponibile aici. Acestea conțin atât rezultatele primei etape (ce a constat în două probe scrise, una pentru verificarea cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal - 4 septembrie - și una pentru verificarea raționamentului logic - 18 septembrie), cât și ale etapei a doua (interviul - 13-24 octombrie). Totuși, în cel mult zece zile de la publicarea rezultatelor definitive, candidații admiși trebuie să depună, la tribunale și la parchete, unele documente, pentru verificarea bunei reputații. Totodată, între 7 și 11 noiembrie au loc verificările medicale, iar testarea psihologică - pe 6 (testul scris) și între 9 și 13 noiembrie (interviul).
Rezultatele finale ale admiterii în magistratură au fost afișate pe 11 octombrie și sunt disponibile aici. Acestea conțin, de asemenea, atât rezultatele primei etape (cele două probe scrise din 4, respectiv 18 septembrie), cât și ale etapei a doua (interviul - 4-8 octombrie). În cel mult zece zile de la publicarea rezultatelor definitive, candidații admiși trebuiau să depună și ei, la tribunale și la parchete, unele documente, pentru verificarea bunei reputații. Pe 17 și 18 octombrie au avut loc verificările medicale, iar testarea psihologică - pe 16 (testul scris), 17 și 18 octombrie (interviul). Rezultatele testării psihologice sunt aici, însă anumiți candidați susțin azi o reexaminare psihologică.
Perioada de înscriere pentru ambele concursuri s-a desfășurat între 5 și 26 iulie, iar rezultatele finale ale etapei de verificare a dosarelor depuse de candidați sunt disponibile aici (INM) și aici (magistratură).
Ce persoane s-au putut înscrie
La concursul de admitere în magistratură și la cel de admitere la INM s-au putut înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile impuse de Legea nr. 303/2004, după cum urmează:
- să aibă cetăţenie română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
- să fie licenţiate în drept;
- să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal;
- să cunoască limba română.
Cei care participă la admiterea în magistratură au trebuit să aibă, în plus, şi o vechime în specialitate de cel puţin cinci ani.
Referitor la dosarul de înscriere, acesta a trebuit depus, între 5 și 26 iulie, la tribunalele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea, în ale căror circumscripții domiciliază candidații. Cei care candidează la admiterea la INM trebuiau să includă în dosar următoarele documente:
- cererea de înscriere;
- certificatul de naştere (copie certificată);
- actul de identitate (copie certificată);
- diploma de licenţă/adeverinţa provizorie (copie legalizată);
- chitanţa de plată a taxei de înscriere, în cuantum de 450 de lei;
- certificatul de cazier judiciar;
- certificatul de cazier fiscal.
Lista a fost valabilă şi pentru candidaţii la admiterea în magistratură, însă aceştia trebuiau să includă şi:
- declaraţia pe propria răspundere privind existenţa unor eventuale întreruperi în activitate;
- CV-ul;
- carnetul de muncă sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate (copie certificată).
Pentru a se înscrie la oricare dintre cele două concursuri, candidații trebuiau să plătească o taxă în valoare de 450 de lei. Aceasta putea fi achitată la casieria tribunalului sau a parchetului la care s-a făcut înscrierea.
Concursul a fost format din două etape, prima fiind eliminatorie
Potrivit informațiilor publicate de INM, candidaţii au fost examinaţi în două etape. Prima dintre ele a fost eliminatorie şi a constat în susţinerea a două teste-grilă.
Mai exact, prima probă a fost un test-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice. Acesta a fost format din 100 de întrebări împărţite în mod egal pentru materiile "Drept civil", "Drept procesual civil", "Drept penal" şi "Drept procesual penal". Potrivit regulamentului de concurs, au fost declaraţi admişi la această probă cei care au obţinut cel puţin 70 de puncte, adică echivalentul notei șapte.
A doua probă a constat într-un test-grilă de verificare a raţionamentului logic. Şi aceasta a conţinut 100 de întrebări cu răspunsuri punctate, însă au fost incluse şi 20 de întrebări cu răspunsuri nepunctate (pentru pretestarea în condiţii de concurs). La a doua probă au participat doar candidaţii admişi în urma primei probe şi punctajul minim de promovare a fost de 30 (fiind luate în calcul numai întrebările cu răspunsuri punctate).
În etapa a doua, candidaţii au avut de susţinut o probă de interviu, care a constat în:
- elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de fiecare candidat şi susţinerea orală a acestuia;
- analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei.
La proba interviului au fost declaraţi admişi cei care au obţinut cel puţin nota șapte.
Nota concursului este egală cu suma notelor obţinute în cele două etape, care se calculează în raport cu următoarea pondere: 75% - nota de la prima etapă şi 25% - nota de la etapa a doua. Clasificarea candidaţilor se face în ordinea descrescătoare a notelor.
Notă: Mai multe informaţii despre cele două concursuri pot fi găsite pe site-ul INM, aici (INM) şi aici (magistratură).