Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) nr. 4742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 645 din 23 august și a intrat în vigoare după trecerea a 30 de zile de la apariție, adică astăzi. Documentul include drepturile, obligațiile și interdicțiile elevilor și este valabil indiferent că este vorba de școlile publice sau cele private.
„Prezentul statut reglementează drepturile și îndatoririle beneficiarilor primari ai educației, denumiți în continuare elevi, înmatriculați în unitățile de învățământ de stat, particular sau confesional din România”, se arată în ordinul de ministru.
Calitatea de elev se dobândește din momentul înscrierii în învățământul preuniversitar, aceasta fiind păstrată până la încheierea studiilor din învățământul secundar superior liceal, profesional, respectiv terțiar non-universitar. Se consideră că antepreșcolarii și preșcolarii sunt, de asemenea, elevi.
Oferirea de feedback anonim profesorilor, printre drepturile elevilor
Înainte de toate, elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, dar și la protecția datelor personale, dispune Ordinul MENCS nr. 4742/2016. De asemenea, aceștia sunt îndreptățiți să-și desfășoare activitatea în spații curate și ferite de pericole.
Printre drepturile educaționale esențiale ale elevilor se numără accesul gratuit la educație în învățământul de stat, educația de calitate, tratamentul nediscriminatoriu, precum și dreptul de a fi ascultați. Totodată, copiii trebuie să beneficieze de manuale școlare gratuite, servicii gratuite de informare, consiliere școlară, profesională și psihologică și să poată să ofere feedback anonim profesorilor (semestrial, în scris).
În ceea ce privește drepturile sociale, actul normativ amintit face referire la reducerea de 50% pentru transportul local în comun și cel național, bursele sociale, de studiu, de merit și de performanță, dar și ajutoarele sociale și financiare. Elevii care provin din grupurile socioeconomice dezavantajate au dreptul la bani de liceu, iar cei din învățământul profesional - la bursa profesională. În plus, copiii se mai bucură de asistență medicală, psihologică și logopedică gratuită și de 75% reducere la muzee, teatru, operă și film.
În altă ordine de idei, rezultatele remarcabile în activitatea școlară și extrașcolară se recompensează prin evidențiere (în fața clasei, a colegilor de școală, a consiliului profesoral), comunicare către părinți, burse, premii, diplome, medalii, recomandare pentru a se bucura, cu prioritate, de excursii/tabere și acordarea premiului de onoare al școlii.
Elevii trebuie să aibă o ținută decentă
Lista de îndatoriri pe care le au elevii este mai scurtă decât cea a drepturilor, iar aceasta face referire, în principal, la frecventarea cursurilor, pregătirea la fiecare disciplină de studiu, însușirea cunoștințelor, respectarea regulamentelor școlare, comportamentul civilizat și ținuta decentă.
În același timp, elevii trebuie să respecte drepturile de autor (la elaborarea lucrărilor), să sesizeze ilegalitățile către autorități, să respecte curățenia, liniștea și ordinea și să nu facă stricăciuni. De asemenea, aceștia trebuie să restituie manualele gratuite în stare bună și să manifeste înțelegere, toleranță și respect față de elevi și personalul școlii.
Jocurile de noroc, interzise în școli
Referitor la interdicții, Ordinul MENCS nr. 4742/2016 prevede că elevii n-au voie, în esență, să distrugă sau să modifice documente școlare, să strice bunurile școlii, să participe la jocuri de noroc și să dețină sau să consume droguri, alcool ori țigări.
Printre interdicții se mai numără și introducerea și/sau folosirea, în cadrul perimetrului școlii, a petardelor, pocnitorilor sau a spray-urilor lacrimogene, difuzarea materialelor electorale, religioase sau pornografice, precum și folosirea telefoanelor mobile în timpul cursurilor, examenelor sau concursurilor. De asemenea, copiii n-au voie să instige sau să participe la acte de violență și nici să iasă din perimetrul școlii, în timpul programului, dacă nu sunt majori.
În afară de interdicții, actul normativ prevede și o serie de sancțiuni ce pot fi aplicate elevilor pentru faptele săvârșite în perimetrul școlii sau în timpul activităților extrașcolare. Concret, este vorba de observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea bursei, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, preavizul de exmatriculare și exmatricularea efectivă. De reținut este că mustrarea în fața clasei sau a colegilor de școală este interzisă, indiferent de context.
Notă: Până pe 19 septembrie, drepturile și obligațiile elevilor erau incluse în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul nr. 5115/2014). La acea dată, ministerul a înlocuit regulamentul școlilor prin Ordinul nr. 5079/2016.
Comentarii articol (1)