Regulile referitoare la adunările publice pe care le pot organiza cetățenii sunt incluse, în prezent, în Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Acestea pot fi, de exemplu, mitinguri, demonstrații sau manifestații, iar organizarea lor în spații publice (piețe, căi publice sau alte locuri în aer liber) este posibilă doar după declararea prealabilă.
„Adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23:00 (...)”, se arată în actul normativ.
Persoanele care vor să organizeze adunări publice trebuie să se adreseze în scris primarului localității în raza căreia se va desfășura evenimentul, cu minimum trei zile înainte. Declarația scrisă trebuie să conțină denumirea grupului organizator, scopul, locul, data, ora începerii și durata acțiunii, traseele de afluire și defluire, numărul aproximativ al participanților și persoanele care asigură și răspund de măsurile de organizare. Totodată, prin declarație trebuie solicitate serviciile consiliului local, poliției locale și jandarmeriei.
Pentru desfășurarea normală a adunărilor publice, primarii, jandarmii și polițiștii locali sunt obligați să asigure condițiile necesare, potrivit Legii nr. 60/1991, în timp ce organizatorii trebuie să ia măsurile adecvate pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Printre altele, organizatorii adunărilor trebuie să asigure un dispozitiv propriu de ordine, să delimiteze spațiul de desfășurare, să nu permită participarea persoanelor care au băuturi alcoolice sau care se află sub influența lor și să-i îndepărteze pe cei care tulbură ordinea și liniștea publică.
Referitor la participanții adunărilor publice, aceștia trebuie:
- să respecte recomandările organizatorilor și ale organelor de ordine;
- să nu împiedice desfășurarea normală a adunărilor;
- să nu introducă sau să aibă băuturi alcoolice, arme, materiale explozive sau incendiare, de exemplu;
- să plece imediat atunci când sunt somați de organizatori sau de poliție;
- să nu participe în stare de ebrietate, să nu consume și să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.
Cei care încearcă să zădărnicească sau să tulbure adunările publice, cei care introduc sau desfac băuturi alcoolice în locurile unde au loc aceste evenimente și cei care refuză să părăsească manifestările la cererea organelor de ordine riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 500 și 5.000 de lei. În același timp, organizatorii pot fi sancționați cu amenzi între 1.000 și 10.000 de lei pentru fapte ca nerespectarea orelor de desfășurare sau nerespectarea locului de desfășurare.
Protestul național de astăzi este organizat din cauza majorărilor repetate ale tarifelor RCA, din ultimii ani, pentru transportatorii rutieri, conform unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România. Printre organizatori se numără, de asemenea, Asociația Patronală a Transportatorilor „Europa 2002”, Federația Operatorilor Români de Transport și Asociația de Transport Rutier „Apulum”. Aceștia vor, în esență, înghețarea tarifelor RCA prin ordonanță de urgență, însă de acest lucru să nu se ocupe Autoritatea de Supraveghere Financiară, așa cum a decis Guvernul.
Notă: În București, protestul are loc în Piața Victoriei (între 9:00 și 15:00), estimându-se 5.500 de participanți cu 5.000 de autovehicule.
Comentarii articol (0)