Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 977 din 6 decembrie 2016. Documentul aduce mai multe modificări, dintre care cele mai importante sunt la Codul fiscal și la Codul de procedură fiscală, acestea urmând să se aplice, în principal, de la 1 ianuarie 2017.
Depunerea declarațiilor 392 și 393, suspendată câțiva ani
Una dintre schimbările majore ale Guvernului este suspendarea obligației depunerii declarațiilor informative 392A și 392B până la 31 decembrie 2019. Mai exact, aceste formulare trebuie completate și transmise Fiscului de către contribuabilii plătitori sau neplătitori de TVA cu o cifră de afaceri sub 220.000 de lei. Totodată, regula este valabilă și pentru declarația 393, ce trebuie depusă de către plătitorii de TVA care prestează servicii de transport internațional de persoane.
Prin urmare, sarcinile administrative ale contribuabililor cu cifra de afaceri sub 220.000 de lei și ale celor care se ocupă cu transporturile internaționale de persoane se reduc. „Se suspendă, până la data de 31 decembrie 2019, obligația depunerii declarațiilor informative (cod 392A, 392B și 393) (...), în scopul reducerii sarcinilor administrative care revin persoanelor impozabile, având în vedere că există surse alternative credibile agreate de Comisia Europeană pentru a calcula baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului UE”, se arăta în nota de fundamentare ce a însoțit OUG nr. 84/2016 în forma sa de proiect.
Prevederea referitoare la suspendarea depunerii declarațiilor 392 și 393 se aplică deja începând de marți.
Reducerea plafonului minim pentru impozitarea microîntreprinderilor
Reducerea plafonului capitalului social la înființare, în funcție de care se poate aplica sau nu regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, este o altă noutate semnificativă inclusă în actul normativ recent publicat. Aceasta va fi valabilă din prima zi a anului 2017.
Mai precis, plafonul minim actual de 25.000 de euro (adică aproximativ 112.000 de lei), de la care se poate opta pentru impozitul pe profit, va fi redus la 45.000 de lei (adică aproximativ 10.000 de euro), astfel că doar entitățile cu un capital social mai mic decât suma din urmă vor trebui să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderii. Măsura va fi valabilă și pentru contribuabilii deja înființați care își vor majora capitalul social cel puțin la nivelul de 45.000 de lei (sau care îl vor scădea până la aceeași sumă).
„Posibilitatea de a renunța la aplicarea regimului de impozitare pentru microîntreprinderi este motivată de faptul că există societăți care fac investiții, nu au încă venituri și sunt obligate să aplice un regim care nu le permite să-și recupereze pierderea fiscală”, au motivat reprezentanții Ministerului Finanțelor în septembrie, atunci când şi-au făcut publice intenţiile de a modifica legislaţia fiscală.
ROI va fi eliminat complet
Contribuabilii, indiferent că este vorba de persoanele impozabile sau cele neimpozabile, care efectuează operațiuni intracomunitare nu vor mai trebui să se înscrie în ROI de la 1 ianuarie 2017, acest registru urmând să fie eliminat din Codul fiscal la acea dată. În prezent, contribuabilii care intenționează să facă asemenea operațiuni (cum ar fi, de exemplu, livrările intracomunitare de bunuri sau prestările de servicii intracomunitare) sunt obligați să solicite înscrierea în registru.
„În vederea reducerii sarcinilor administrative ale operatorilor economici, se abrogă prevederile referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, având în vedere că în prezent există alte pârghii mai eficiente pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce privește operațiunile intracomunitare”, era explicat în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
Aplicarea nelimitată a scutirii de impozit pentru profitul reinvestit
În momentul de față, scutirea de impozit a profitului reinvestit este valabilă doar până în ultima zi a anului 2016. Din acest motiv, Guvernul, pentru a stimula economia și a susține investițiile, va stabili, începând cu data de 1 ianuarie 2017, un caracter permanent pentru această facilitate. Scutirea este valabilă pentru profitul investit, de exemplu, în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, precum și în programe informatice, ce sunt folosite în desfășurarea activității economice.
„Aplicarea nelimitată în timp a facilității fiscale de scutire de impozit a profitului reinvestit, prin eliminarea termenului până la care este aplicabilă facilitatea fiscală, respectiv termenul de 31 decembrie 2016, are ca obiectiv stimularea competitivităţii şi inovării, atragerea investiţiilor, creşterea numărului locurilor de muncă, generarea şi menţinerea ritmului de creştere economică pe termen lung, dezvoltarea unei economii competitive, capabilă de performanţe tehnologice, în concordanţă cu condiţiile concurenţiale la nivel european şi global”, explicau reprezentanţii MFP.
Regim special de TVA pentru agricultori
În cazul agricultorilor, Executivul va introduce, din prima zi a anului viitor, un regim special de TVA, care va fi opțional. Asta înseamnă că această categorie de persoane va putea să aleagă între regimul special și regimul normal de TVA, în funcție de care este mai avantajos.
„Regimul special pentru agricultori îi degrevează pe aceștia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: ținerea de evidențe, depunerea decontului de TVA, cu excepția emiterii de facturi și a sarcinilor care derivă din efectuarea de operațiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor măsurilor pentru asigurarea funcționării corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene”, era punctat în documentul cu motivele iniţierii proiectului de modificare a codurilor fiscale, proiect ce a devenit OUG nr. 84/2016.
Așadar, indiferent că este vorba de persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, agricultorii care se ocupă cu producția agricolă și serviciile agricole vor avea reguli mai simple de respectat.