Prevederea conform căreia persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară pot opta între plata lunară a CASS şi plata în momentul în care accesează serviciile medicale este inclusă în Legea nr. 112/2016, în vigoare din 2 iunie şi despre care AvocatNet.ro a scris pe larg aici.
Potrivit Codului fiscal, modificat cu prevederile actului normativ menţionat anterior, aceste categorii de contribuabili sunt obligate să depună o declaraţie la organul fiscal competent, în vederea stabilirii sumei de plată. Concret, plata CASS trebuie făcută fie lunar, până pe 25 ale lunii, începând cu luna următoare depunerii declarației, fie la data depunerii declaraţiei, în cazul în care contribuabilul alege cea de-a doua variantă prezentată.
Mai exact, transmiterea documentului se face de-acum conform unei noi proceduri, aprobate prin intermediul Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Ficală (ANAF) nr. 2731/2016 pentru aprobarea Procedurii de declarare şi stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea unor formulare, un act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 845 din 25 octombrie 2016.
Concret, documentul intrat în vigoare la momentul apariţiei stabileşte că persoanele fizice care nu realizează venituri depun, la organul fiscal competent, formularul 604 (ataşat acestui articol) - “Declarație pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art.180 din Codul fiscal”.
Practic, prin intermediul acestei declaraţii, cei fără venituri sau cei care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară optează, obligatoriu, între cele două variante amintite pentru stabilirea CASS. Formularul trebuie depus pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Astfel, data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
Mai departe, odată depusă declaraţia 604, compartimentul de specialitate al ANAF stabileşte cuantumul CASS datorat şi emite decizia de impunere, potrivit opţiunii exprimate de persoana fizică în cauză. De astfel, decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, actualizată la rândul ei prin intermediul actului normativ publicat ieri, va fi emisă de ANAF odată cu un alt document, intitulat “Situația privind stabilirea contribuției lunare de asigurări sociale de sănătate datorată".
Atenţie! Prin organ fiscal competent se înţelege organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul sau locuieşte efectiv, atunci când aceasta este diferită de domiciliu.
Minimum 825 sau 481 de lei de plată, în funcţie de alegere
Pentru categoriile de contribuabili care aleg să plătească lunar CASS, obligaţia de plată se stabileşte pentru perioada înscrisă în declaraţie, care nu poate fi însă mai mică de un an.
Cu alte cuvinte, persoanele fără venituri sunt obligate să achite CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna următoare depunerii formularui 604. Concret, la valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri trebuie să scoată din buzunare 68,75 de lei pe lună (5,5% x 1.250 lei), adică 825 de lei într-un an.
De altfel, până la publicarea Legii nr. 112/2016, românii fără venituri erau obligaţi la plata CASS, plată ce se realiza trimestrial, până la data de 25 a fiecărei luni din trimestru.
În cea de-a doua variantă prevăzută în actul normativ menţionat, potrivit căreia contribuţia de asigurări sociale de sănătate se plăteşte în momentul în care cetăţenii au nevoie de acordarea serviciilor medicale, CASS datorată de aceştia se calculează aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară.
Cu alte cuvinte, persoanele fizice care apelează la spitalizare sau alte servicii medicale care nu sunt gratuite (cazul urgenţelor medicale) vor datora contribuția la sănătate în cotă de 5,5% aferentă unei baze de calcul egale cu de şapte ori salariul minim pe economie. Astfel, CASS pentru şapte luni va fi în cuantum de 481,25 lei (68,75 lei x 7). Practic, aceasta reprezintă varianta mai puţin costisitoare şi pe care o va alege probabil mare parte dintre românii fără venituri, în ideea în care aceştia nu vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile medicale de stat.
Potrivit proiectul de ordin al ANAF, pentru stabilirea CASS, aceste persoane depun la rândul lor, la organul fiscal competent, formularul 604, moment în care achită şi contribuţia (aproximativ 481 de lei, după cum am arătat mai sus).
Cum se sistează plata CASS pentru cei ce încep să realizeze venituri
Ordinul ANAF nr. 2731/2016 aduce lămuriri şi în ceea ce îi priveşte pe contribuabilii care încep să realizeze venituri, care se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS sau pentru care plata CASS este suportată din alte surse. În acest sens, ca şi până acum, persoanele depun la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul 605 „Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri”, formular actualizat la rândul său prin intermediul actului citat.
Practic, cu ajutorul acestui document, care trebuie completat tot în două exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia rămâne la contribuabil, va fi recalculată CASS datorată. Cererea, însoţită de documentele care dovedesc încetarea obligaţiei de plată a CASS, se va depune în aceeaşi manieră, respectiv direct la registratura organului fiscal ori se va transmite prin poştă.
Dacă se constată că persoana fizică îndeplineşte condiţiile pentru a fi scoasă din evidenţele Fiscului, instituţia emite o nouă decizie de impunere - formularul 606, în care va fi stabilită contribuția la nivel „0”, începând cu luna în care persoana fizică a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege.
În schimb, dacă din documentele transmise de contribuabil nu rezultă că acesta a început să realizeze venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, compartimentul de specialitate al ANAF întocmeşte un referat prin care propune respingerea solicitării.
Vă reamintim că, la art. 155 din Codul fiscal, sunt enumerate veniturile provenite din: salarii, pensii, indemnizaţii de şomaj, din activităţi independente, chirii, activități agricole sau piscicultură, indemnizaţii de creştere a copilului, concedii medicale şi ajutoare sociale. Totodată, sunt exceptate de la plata CASS, în baza prevederilor aceluiaşi act normativ, următoarele categorii:
- tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, dacă nu realizează venituri din muncă. In mod similar, și studentii de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuții la stat, dacă nu au venituri din muncă;
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, cu condiția să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
- soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate
- femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
- persoanele persecutate din motive politice, veteranii și văduvele de război,
- persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987.
- persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepția celor obținute în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 102/1999 privind protecția specială și încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap,
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie.
Comentarii articol (28)