Contribuțiile la sănătate
Cotele contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, ce sunt valabile în anul 2017, sunt următoarele, cu precizarea că aceleași cote au fost valabile și în 2016:
- 5,5% în cazul contribuției individuale a salariatului;
- 5,2% în cazul contribuției datorate de angajator.
În ceea ce privește contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cota valabilă în anul curent este de 0,85%, la fel ca anul trecut. De asemenea, se păstrează și valabilitatea cotei contribuției de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, ce este cuprinsă între 0,15% și 0,85% (diferențiată în funcție de clasa de risc, potrivit legii).
Contribuțiile la pensii
Tot Codul fiscal stabilește cotele aplicabile contribuțiilor de asigurări sociale (adică, mai exact, pentru pensii). Astfel, în anul 2017, acestea sunt următoarele:
- 26,3%, pentru condiții normale de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator);
- 31,3%, pentru condiții deosebite de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator);
- 36,3%, pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, așa cum sunt prevăzute de Legea pensiilor (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator).
În același timp, trebuie precizat că, potrivit legislației în vigoare, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 5,1% (este inclusă în contribuția la pensii amintită mai sus), la fel ca în 2016. De menționat că se păstrează și tariful de 2,15 lei pentru talonul de plată trimis la domiciliul beneficiarilor, în cazul în care aceștia primesc bani într-un cont bancar.
Contribuțiile la șomaj
Cotele de contribuții de asigurări pentru șomaj ce se aplică anul acesta sunt următoarele, de asemenea cu precizarea că ele s-au aplicat și în 2016:
- 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului;
- 0,5% pentru contribuția datorată de angajator.
În altă ordine de idei, legislația fiscală mai prevede și existența unei contribuții la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Cota acesteia, valabilă în 2017 și datorată de angajator, este tot de 0,25%.
Bine de știut este că, în cazul tuturor contribuțiilor sociale obligatorii, angajatorul este cel ce se ocupă de calcularea, declararea și plata acestora. Asta indiferent că este vorba de contribuțiile datorate de firmă sau de contribuțiile datorate de salariați. O serie de articole referitoare la contribuțiile sociale și beneficiile asigurate de plata acestora poate fi găsită aici.
Ajutorul de deces, majorat cu câteva sute de lei
Odată cu publicarea Legii nr. 7/2017 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, ce urmează să se aplice începând de luni, s-a stabilit și ce valoare va avea în acest an câștigul salarial mediu brut. Mai exact, în funcție de valoarea acestuia este stabilit și ajutorul de deces.
Începând din data de 20 februarie 2017, cuantumul câștigului salarial mediu brut va fi de 3.131 de lei, ceea ce înseamnă că la decesul asiguraților sau pensionarilor se va acorda aceeași sumă. Iar pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului se va acorda 1.566 de lei.
În prezent, pentru asigurat sau pensionar se acordă suma de 2.681 de lei, în timp ce pentru membrul de familie se acordă 1.341 de lei.