Prevederea conform căreia cei fără venituri scapă de obligația plății contribuției la sănătate atât timp cât nu apelează la serviciile medicale este cuprinsă în Legea nr. 112/2016, ce a intrat în vigoare anul trecut.
Astfel, în prezent, românii fără venituri pot opta să plătească CASS lunar sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale din sistemul public. Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi aici și aici.
Plata CASS la momentul accesării serviciilor medicale
În situaţia în care persoanele fără venituri optează pentru varianta plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care apelează la serviciile medicale din sistemul public, acestea au de achitat echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie.
Până acum, asta însemna suma de 481,25 lei (contribuţia lunară de 68,75 lei x 7). Contribuția în valoare de 481,25 lei a fost însă valabilă doar până la sfârșitul lunii ianuarie 2017, în contextul în care salariul minim brut garantat pe ţară a crescut, de azi, de la 1.250 la 1.450 de lei.
Prin urmare, începând de astăzi, cetățenii care vor să se asigure la sănătate au mai mult de plătit, asta pentru că CASS se calculează prin raportare la noul salariu minim brut garantat pe țară, de 1.450 de lei. Concret, de-acum încolo, cuantumul contribuției este de 558,25 lei (contribuția lunară de 79.75 lei x 7).
Atenție! Cei care optează pentru această variantă trebuie să achite bani doar dacă folosesc serviciile de sănătate publică.
Plata lunară a contribuției la sănătate
Cei care aleg varianta plăţii lunare trebuie să achite contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri.
Având în vedere că salariul minim brut pe economie este, de azi, de 1.450 de lei, contribuţia lunară este acum de 79,75 de lei, rezultând un total de 927 de lei în 12 luni. Până acum, inclusiv în luna ianuarie, contribuţia lunară a fost de 68,75 lei, fiind raportată la salariul mimim brut folosit până acum, de 1.250 de lei.
Așadar, o persoană care vrea să achite CASS lunar pentru tot anul 2017 are de scos din buzunar suma totală de 946 de lei (68,75 lei pentru luna ianuarie și 79,75 lei pentru următoarele 11 luni, respectiv perioada februarie-decembrie).
Termenul-limită până la care persoanele menționate trebuie să își achite taxa este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția. Înainte de această modificare a Codului fiscal, plata CASS trebuia efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru.
Pentru a li se stabili contribuția, persoanele fără venituri trebuie să depună la Fisc formularul 604 („Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate”). Mai multe detalii de procedură sunt aici.
Dacă persoanele menționate încep să obțină venituri, devin coasigurate ori exceptate prin lege, pentru a fi scutite de la plata CASS, acestea trebuie să depună la Fisc formularul 605 („Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri”), așa cum este prevăzut în Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2731/2016. Informații pe larg despre acest subiect puteți găsi aici.
Facilitatea despre care am vorbit în articol a fost prezentă în discuțiile Guvernului încă de la începutul anului trecut, dar prevederea se aplică abia din iunie 2016, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 112/2016. Înainte de modificare, persoanele fizice fără venituri erau nevoite să plătească statului o contribuție lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie.
În primele patru luni ale anului trecut, contribuția a avut o valoare de 57,75 de lei lei pe lună (5,5% x 1.050 lei), iar din mai 2016 a fost de 68,75 de lei pe lună (5,5% x 1.250 lei). Diferența este datorată majorării salariului minim brut pe economie, de la 1 mai 2016, cu 200 de lei.
Comentarii articol (31)