Cine trebuie să depună formularul 600 şi cine este scutit
Potrivit legislaţiei în vigoare, formularul 600 se completează, şi în 2017, de către persoanele fizice care:
- realizează venituri din activități independente și determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit;
-
îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
- venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
- venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
- valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
Spre exemplu, în categoria persoanelor care obţin venituri din activităţi independente se încadrează cele care desfăşoară activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, profesii liberale sau drepturi de proprietate intelectuală.
Vă reamintim că baza de calcul pentru CAS nu poate să fie mai mică de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Iar cum câştigul salarial mediu brut are încă aceeaşi valoare stabilită în 2016, de 2.681 de lei, rezultă că baza de calcul nu poate fi mai mică de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.
Atenţie! Pentru anul 2017, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat va fi de 3.131 de lei. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ lansat acum o săptămână de Ministerul Finanţelor, care trebuie însă să îşi încheie parcursul legislativ pentru a se putea aplica. Până atunci, stabilirea sumei datorate cu titlu de plăți anticipate trebuie raportată la salariul mediu brut folosit în 2016, adică 2.681 de lei. Informaţia a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de Carmen Ionescu, reprezentant al Biroului de asistenţă contribuabili din cadrul ANAF.
Prin urmare, o PFA care a avut anul trecut venituri sub plafonul minim de 938 de lei nu trebuie să completeze şi să depună declaraţia 600. Totodată, sunt scutite de la obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, şi, implicit, la depunerea formularului 600, următoarele categorii de persoane:
- pensionarii;
- persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cazul avocaţilor.
Declaraţia 600 se mai poate depune doar azi
Atunci când datorează plăți anticipate, persoanele fizice trebuie să depună anual la Fisc, până la 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăți anticipate, formularul 600. Prin urmare, şi în 2017, documentul trebuie transmis la ANAF până la final de ianuarie, adică cel târziu astăzi.
Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal pot depune declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Persoanele fizice care determină venitul net în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (35% din salariul mediu brut) nu trebuie să depună declarația 600. Aceste persoane nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.
Declarația 600 se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusă declarația este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuiește efectiv, în cazul în care diferă de cea de domiciliu. Formularul se poate depune și online de către contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică.
În bază declarației 600 depusă de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabilește contribuția socială anual datorată și termenele de plată.
Contribuția la pensii se plătește trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Important! Prin intermediul formularului 600, PFA poate opta între aplicarea cotei individuale de CAS, de 10,5%, sau a cotei integrale de 26,3% (care conţine şi contribuţia angajatorului), opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv, ci doar din anul următor. Important de reţinut este faptul că CAS de 10,5% nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o parte din acesta.
Nu în ultimul rând, contribuabilii trebuie să ştie că neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora, se sancționează, pentru persoanele fizice, cu o amendă cuprinsă între 500 lei şi 1.000 lei. Prin urmare, pentru a evita această sancţiune, persoanele fizice trebuie să respecte termenul-limită de 31 ianuarie pentru depunerea formularului 600.
Declarația 600 are un format nou
Formularul 600, folosit pentru a raporta la Fisc veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuțiilor datorate la pensii de persoanele fizice, a fost modificat recent, chiar la final de 2016.
Mai exact, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1069 din 30 decembrie 2016 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 3696/2016 pentru aprobarea procedurii privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi contribuţii de asigurări sociale, precum şi pentru aprobarea unor formulare şi modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.655/2015 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului 600 „Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii“, în vigoare de la momentul apariţiei.
Concret, actul normativ citat se adresează persoanelor fizice ce au calitatea de plătitor de impozit pe profit, datorează asigurări sociale de sănătate (CASS) sau contribuţia la pensii (CAS). Ca element de noutate, Ordinul ANAF nr. 3696/2016 prevede:
- un nou formular de asigurare la pensii - formular 600 „Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”;
- o nouă procedură pentru calculul impozitului şi a contribuţiilor sociale atunci când apar elemente ce justifică recalcularea.
În plus, documentul citat reglementează şi modul în care se efectuează procedura efectivă de ajustare a sumelor datorate la plată.
Potrivit actului normativ, există mai multe situaţii în care organul fiscal stabileşte, prin decizii de impunere, recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit şi de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, astfel:
- rezilierea, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere, în cazul persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă;
- încetarea activităţii în cursul anului fiscal sau suspendarea temporară a acesteia, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole impuse în sistem real, din silvicultură şi din piscicultură;
- corecţia normelor de venit ca urmare a încetării activităţii în cursul anului;
- depăşirea numărului de cinci camere de închiriat în cursul anului fiscal de către persoanele care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală;
- completarea obiectului de activitate, în cursul anului fiscal, pentru contribuabilii impozitați prin tranșe de venit;
- încadrarea, în cursul anului fiscal de impunere, în gradul de handicap grav sau accentuat a persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, din silvicultură şi din piscicultură.
Solicitarea privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, CASS şi CAS se face de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, pe baza formularului 220 „Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit“, acolo unde se bifează căsuţa „Recalcularea plăţilor anticipate“ şi căsuţa „Cu titlu de impozit“ şi/sau căsuţa „Cu titlu de contribuţii sociale“, după caz. Suplimentar, formularul va fi însoţit de documente justificative, din care să rezulte situaţia contribuabilului.
În ceea ce priveşte procedura pentru recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de CAS, stabilite prin decizie de impunere, aceasta se aplică pentru următoarele situaţii:
- la încetarea activităţii în cursul anului fiscal sau suspendarea temporară a acesteia, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor de venit;
- atunci când persoanele fizice nu se mai încadrează în categoria persoanelor care au obligaţia plăţii contribuţiei, respectiv acestea intră în categoria celor care au calitatea de pensionari sau în categoria persoanelor asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.
Notă: Formularul electronic pentru declaraţia 600 a fost actualizat de Fisc în data de 11 ianuarie 2017, softul actualizat fiind disponibil aici.