avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 600 CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 600 CAS

Buna seara,
In luna ianuarie 2016 am depus la finante declaratia 600 referitoare la CAS .
In anul 2015 am realizat un venit impozabil de 36.633 lei si din acest motiv cei de la finante mi-au facut platile anticipate cu cota integrala de 26.3%.In codul fiscal scrie la art 151 ca «obligatiile de plata a CAS se stabilesc prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art.138 asupra bazelor de calcul prevazute la art 148 alin 1 si 2 dupa caz.Cota de contrib. este cota pt contrib.individuala prevazuta la art.138.(10.5%).Contribuabilii pot opta pentru cota integrala de contributie care sa le asigure un stagiu complet de cotizare (26.3%)»lucru pe care eu nu l-am facut.
La art.152 se specifica ca obligatia .anuala de plata a contributiei se face de fisc pe baza declaratiei 600 prin aplicarea cotei individuale sau a cotei reduse conform optiunii exprimate nicidecum nu are legatura cu faptul ca am realizat in anul anterior >35% din cistigul salarial mediu brut asa cum spune fiscul.
Chiar si pe siteul avocatnet.ro am gasit la inceput de an prcizari ca si in anul 2017 cintribuabilul poate sa aleaga intre cota indiv.sau cota integrala de contributie
Nu exista niciun articol sau paragraf in codul fiscal care sa spuna ca cota de contributie are legatura venitul din anul precedent ci doar faptul ca ai oblgatia sa depui decl.600 daca ai un venit mai mare decit 35% din cistigul salarial mediu brut ,cota de contributie integrala fiind optionala.
Ma poate ajuta cineva ?
Va multumesc !
Mentionez ca defasor activitatati indep. prof. liberale si nu sint salariat.
Va multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:02, 26 Ianuarie 2017
Cand completati declaratia 600 aveti posibilitatea de a opta pentru cota de 10.5% sau cea de 26.3%, in cazul in care va incadrati pentru depunerea acestei declaratii.
ideal ar fi sa completati dvs declaratia, nu functionara de la anaf, sau alta matusica de la coada...
Da, nu are legatura cu cea ati spus, aveti dreptate, ci doar cu faptul ca trebuie sau nu sa plateasca obligatoriu, ce e trecut in art. 148 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.

.........

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) și (2) se încadrează în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;

b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
Sa inteleg ca am eu dreptate?
Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)
Cas la pfa in 2016 steef steef Incepind cu 2016 conform noului cod fiscal PFA-urile vor datora CAS (casa de pensii)calculat la venitul net obtinut,chiar daca se obtin venituri din ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 anul 2016 mihaelagabrielaman2016 mihaelagabrielaman2016 Buna ziua!La multi ani! va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul ... (vezi toată discuția)