Noul sistem de impozitare pentru firmele din turism şi alimentaţie publică a fost introdus în legislaţia românească prin Legea nr. 170/2016, în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Actul normativ citat a fost publicat pe 14 octombrie 2016 în Monitorul Oficial prevede ca, în termen de 90 de zile de la apariţie, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri să aprobe un ordin comun de elaborare a normelor metodologice de aplicare.
Conform calculelor noastre, termenul de 90 se împlineşte astăzi, însă niciunul dintre cele două ministere amintite anterior nu a publicat, până la acest moment, vreun proiect de act normativ în acest sens.
De altfel, este important să precizăm că Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a fost reorganizat la începutul anului, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2017, astfel încât acum există atât Ministerul Economiei, condus de Alexandru Petrescu, cât şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, al cărui portofoliu a fost preluat de Florin Jianu.
În plus, a fost înfiinţat Ministerul Turismului, instituţie care a preluat activităţile şi structurile de specialitate din domeniul turismului de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Prin urmare, rămâne de văzut când şi cine va emite normele de aplicare pentru noul sistem de impozitare.
Momentan, sunt mii de firme care ar trebui să aplice acest impozit, însă ele nu știu exact cum trebuie să facă acest lucru, din moment ce regulile concrete de aplicare lipsesc.
Vă reamintim că impozitul specific este datorat, începând cu 2017, de toate companiile (cu excepţia microîntreprinderilor) care aveau înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
- 5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
- 5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;
- 5590 - ,,Alte servicii de cazare”;
- 5610 - ,,Restaurante’’;
- 5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
- 5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
- 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
În ultima săptămână, după ce a primitul votul de încredere al Parlamentului, Guvernul condus de Sorin Grindeanu a avut alte priorități. Spre exemplu, până acum, a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Codul fiscal, iar cele mai importante noutăţi vizează, printre altele, regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor sau eliminarea plafonării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru salariaţi.
În plus, ministrul mediului de afaceri, comerțului și antreprenoriatului a anunţat aseară că va elimina, până la finalul săptămânii, formularul 088, folosit actualmente pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura afaceri ce implică taxa pe valoarea adăugată (TVA). Practic, eliminarea din legislaţie a declaraţiei amintite a fost anunţată mai întâi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, astfel încât să fie stimulată crearea de noi firme în România.
Notă: Toate detaliile despre plata impozitului specific sunt aici.