avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dechiderea unui SRL in domeniul turismului?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dechiderea unui SRL in domeniul turismului?

Buna ziua
Doresc sa ma indrumati in dechiderea unui SRL , care vreau sa functioneze in dom turismului , vreau sa inchiriez locatii pensiuni si case de locuit pe care sa le pot inchiria ,
Ce cod caen trebuie sa accesez si ce atestat trebuie sa detin
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 17:03, 23 Martie 2021

Buna ziua,

Mai intai trebuie sa clarificati ce tip de activitate este desfasurata de societate:

-activitate de inchiriere de apartamente mobiliate sau nemobilate pentru utilizare cu caracter cvasipermanent, de obicei lunar sau anual (cod CAEN 6820 „Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate” – inchiriere obisnuita),
-fie activitate de inchiriere de scurta durata, de obicei zilnica sau saptamanala (cod CAEN 5520 „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata” – inchiriere in regim hotelier).

In ambele cazuri datorati impozit pe veniturile microintreprinderii 1% sau 3%.

E necesar sa declaratii sedii secundare la ANAF in toate locatiile inchiriate.

Pentru activitati hoteliere trebuie respectate prevederile legislatiei specifice, intre care cele ale OG 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, HG 1267/2010 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul ANT 65/2013 (a se vedea anexele la norme continand criteriile minime obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare).

La certificatul de clasificare se adauga celelalte avize sau autorizatii prevazute de legislatie: avizul tehnic privind constructiile din domeniul turismului (HG 31/1996), autorizatie de mediu (OMMDD 1798/2007), autorizatie sanitara de functionare (OMS 1030/2009), autorizatie sanitar-veterinara (OANSVSA 111/2008), autorizatie de securitate la incendiu si de protectie civila (OMAI 129/2016), autorizatie/acord de functionare de la primarie etc.

De asemenea pentru pensiune este necesara obtinerea unui certificat de clasificare.

Certificatul de clasificare e un document eliberat de catre institutia publica centrala responsabila in domeniul turismului, care reprezinta o forma de a delimita unitatile turistice dupa principalele caracteristici: nivelul de confort, calitatea dotarilor, precum si calitatea serviciilor prestate.

Clasificarea se realizeaza alocand unitatii de cazare un anumit numar de stele, respectiv margarete in cazul pensiunilor turistice si agroturistice, astfel incat preturile practicate sa corespunda incadrarii, iar turistii sa stie la ce sa se astepte inainte de a face o rezervare.

Stelele si margaretele primite depind de foarte multi factori, care la randul lor asigura turistilor o experienta cat mai satisfacatoare: marimea camerelor, nivelul de zgomot, starea dotarilor din camere si din grupul sanitar, existenta unui grup sanitar in fiecare camera, imprejurimile unitatii de cazare, sistemul de incalzire sau dotarile spatiului unde se prepara masa.

Clasificarea este obligatorie pentru toti proprietarii sau administratorii unitatilor turistice.

Pentru a obtine certificatul, este necesara trimiterea actelor necesare catre Ministerul Turismului - Directia generala de autorizare si control:

-cerere de eliberare a certificatului de clasificare

-certificat constatator de la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate si structura actionariatului

-certificat de inregistrare la Oficiul registrului comertului, insotit de anexele privind avizele/acordurile si/sau autorizatiile legale (P.S.I., sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si de protectia muncii, dupa caz, pentru fiecare structura turistica ce face obiectul clasificarii)

-achita privind amplasarea si adresa unitatii

-achita privind structura, amplasarea si nominalizarea camerelor, respectiv a spatiilor de alimentatie

-fisa privind incadrarea nominala a camerelor si a spatiilor de alimentatie pe categorii de clasificare

-avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului, emis de Ministerul Turismului in cazul constructiilor noi

-copie a brevetului de turism pentru directorii de hotel, de restaurant, motel, camping (cu exceptia structurilor organizate in gospodariile populatiei), sat de vacanta sau pentru cabanier

-copii ale actelor de calificare a personalului de la receptie si de la unitatile de alimentatie.

Ministerul Turismului va verifica indeplinirea criteriilor de clasificare si va emite certificatul, insotit de fisa privind incadrarea nominala a camerelor si, respectiv, fisa privind structura spatiilor de alimentatie destinate servirii turistilor, prin care se stabilesc capacitatea si structura unitatii.

Este necesara solicitarea emiterea certificatului cu cel putin 60 de zile inainte de a incepe sa se primeasca turistii, deoarece verificarea se face la fata locului, de catre unul dintre specialistii din Ministerul Turismului, alaturi de alti specialisti desemnati de consiliile judetene si locale si de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din turism.

Eliberarea certificatului de clasificare dureaza cel mult 60 de zile de la data primirii tuturor documentelor. Atunci cand se depun actele se va elibera o autorizatie provizorie de functionare, prin care se atesta ca documentatia depusa este completa si prin care se acorda dreptul de a functiona. Autorizatia provizorie are o valabilitate maxima de 90 de zile.

Fara a avea clasificarea ceruta prin lege, nu se va putea promova pensiunea, hotelul sau restaurantul in mediul online, ceea ce inseamna ca se va pierde din start un public foarte numeros.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate if stancu mariana stancu mariana poate o intreprindere familiala sa faca comert cu bauturi alcoolice la pahar (pentru consum) daca are inclus la activitat,i pe langa cea principala 4719, si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei unei cladiri din locuinta personala in pensiune sabinmg sabinmg Detin o locuinta personala intr-o zona cu potential turistic, as dori sa stiu daca pot sa-i schimb destinatia in pensiune, in ce conditii si ce formalitati ... (vezi toată discuția)
Detalii cod caen 5520 si 5590 proGabi proGabi As dori sa stiu care este diferenta intre codurile CAEN 5520 si 5590 si ce autorizatii sunt necesare pentru a desfasura activitati de inchiriere de camere din ... (vezi toată discuția)