Inspecția fiscală este o activitate prin care autoritățile urmăresc, în esență, verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, după cum prevede Codul de procedură fiscală. Totodată, se dorește și controlarea respectării legislației fiscale și contabile. În acest sens, autoritățile desfășoară programe periodice pentru inspecțiile fiscale, în funcție de companiile vizate.
„Luând în considerare și prevederile Codului de procedură fiscală, potrivit cărora «activitatea de inspecție fiscală se organizează și se desfășoară în baza unor programe anuale, trimestriale și lunare», programul de activitate pentru inspecție fiscală se întocmește separat pentru structurile care administrează contribuabilii mari, mijlocii și mici, avându-se în vedere obiectivele inspecției fiscale reglementate prin Codul de procedură fiscală, ținând cont de capacitatea de control disponibilă a fiecărei structuri”, au explicat, la solicitarea redacției noastre, reprezentanții Serviciului de comunicare, relații publice și mass media al Fiscului.
Aceștia au indicat și faptul că, la selectarea companiilor la care urmează să fie efectuate inspecții fiscale, se ține cont și de nivelul de risc prezentat de domeniul de activitate al firmelor. „(...) organele de inspecție fiscală și-au îndreptat atenția spre zone cu risc fiscal ridicat, către contribuabili care reprezintă un real risc fiscal pentru administrația fiscală, urmare a analizelor de risc efectuate, prin alocarea eficientă a resurselor umane și materiale și orientării controalelor către marile afaceri, către contribuabili mari și mijlocii, cu cifre de afaceri considerabile”, spun reprezentanții Fiscului.
Concret, principalele obiective urmărite de autoritățile fiscale, prin verificările desfășurate la firme, sunt următoarele:
- identificarea și instrumentarea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale, ce au implicații negative asupra bugetului statului;
- investigarea și destructurarea lanțurilor tranzacționale organizate pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale;
- activități de monitorizare, supraveghere și control orientate spre zone și domenii economice în care există evaziune fiscală, indisciplină financiară sau slabă conformare;
- recuperarea prejudiciilor;
- creșterea nivelului de colectare și conformare fiscală.
În afară de inspecțiile fiscale, verificările Fiscului mai pot fi desfășurate și sub formă de controale inopinate sau cotroale antifraudă. În cazul controalelor inopinate este vorba, mai exact, de verificări fără înștiințare prealabilă, iar în cazul controalelor antifraudă - de controale operative și inopinate.
Ca exemple de activități desfășurate de inspectori în ultimii ani, putem vorbi despre operațiunea „Trafic Control”, ce a implicat monitorizarea transporturilor de bunuri provenite din achiziții intracomunitare. O altă operațiune a fost cea denumită „Cristal”, ce a vizat firmele din centrele angro, în timp ce operațiunea „Revelion 2016” a pus accentul pe cei care urmau să organizeze evenimente pentru trecerea dintre ani.
Referitor la controalele din 2016, reprezentanții Fiscului au amintit operațiunea „Hermes” (destructurarea rețelelor de firme fantomă folosite la disimularea importului și a comercializării frauduloase a mărfurilor extracomunitare) și operațiunea „Venus” (verificarea societăților specializate în comerțul cu flori și plante ornamentale, servicii de înfrumusețare, dar și a restaurantelor, barurilor și cluburilor). Totodată, inspectorii au făcut verificări și în cadrul operațiunilor „Cronos” (combaterea muncii nedeclarate/declarate parțial) și „Xenon” (controlarea firmelor ce se ocupă cu achizițiile intracomunitare de mașini la mâna a doua).
Atenție! Informații pe larg despre inspecția fiscală la firme pot fi găsite aici, iar despre inspecția fiscală la persoanele fizice - aici.
În paragrafele următoare poți afla:
- care sunt domeniile de activitate cu risc fiscal ridicat pe care Fiscul le vizează cel mai adesea în controale;
- un calendar preconizat al controalelor specifice ce ar putea fi organizate în 2017, bazat pe datele furnizate de Fisc în ultimii trei ani;
- ce operațiuni și tranzacții verifică Fiscul cel mai des în inspecțiile pe care le organizează.
Dacă firma ta activează în aceste domenii, sunt șanse să fii verificat
Deși Fiscul n-a oferit informații concrete cu privire la verificările pe care intenționează să le desfășoare în 2017 inspectorii, redacția noastră a făcut o analiză a domeniilor și firmelor vizate de controale în perioada 2014-2016.
Prin urmare, având la bază informațiile extrase din comunicările Fiscului din ultimii trei ani, putem să facem unele estimări pentru anul curent. Însă aici trebuie subliniat că estimările sunt strict orientative, nicidecum bătute în cuie, și că nu toate companiile ce ar putea fi vizate vor fi controlate efectiv.
Controalele ar putea viza în continuare centrele comerciale, din moment ce inspectorii au făcut mai multe vizite acestora, în localități din toată țara, în ultimii ani. Plus că a existat și o operațiune de amploare în acest sens (denumită „Cristal”).
O atenție deosebită ar putea fi acordată comerțului cu produse alimentare, cum ar fi, de exemplu, carnea, legumele, fructele sau pâinea. Din controalele efectuate în perioada 2014-2016, nu reiese o periodicitate anume a acestor verificări, fiind posibil ca inspectorii să le deruleze în orice lună a anului. Totodată, regula ar putea fi valabilă și pentru comercializarea de încălțăminte și îmbrăcăminte, domeniu verificat asiduu în 2014.
Un alt domeniu în care sunt șanse mari să existe controale fiscale în 2017 este cel al produselor accizabile. Aici este vorba, în esență, de combustibili, carburanți, alcool și tutun. Autoritățile fiscale consideră acest domeniu ca fiind unul de mare risc, astfel că inspecțiile ce au vizat produsele accizabile s-au desfășurat și în 2014, și în 2015, și în 2016.
Putem spune aproape cu siguranță că inspectorii vor face destul de des vizite la firmele ce se ocupă de cazarea turiștilor sau de alimentația publică. Concret, hotelurile, restaurantele, barurile, cafenelele și cluburile au șanse ridicate să fie inspectate în 2017, în special în minivacanțe și în perioada estivală, mai ales pentru a vedea dacă se folosesc case de marcat și se emit bonuri fiscale. (Despre documentele și obligațiile pe care le verifică Fiscul la aceste categorii de firme am scris pe larg aici.)
Alte domenii pe care s-au axat inspecțiile în anii trecuți -- și care ar putea fi atinse și în 2017 -- sunt comercializarea de produse pentru construcții, cereale, medicamente, electrice și electronice, jucării, bijuterii, precum și comerțul cu mașini la mâna a doua sau munca fără forme legale.
Unele controale pot fi în perioade specifice
Un alt aspect observat de redacția noastră, în cadrul verificărilor la firme din perioada 2014-2016, este că inspectorii au obiceiul de a merge în control în anumite perioade ale anului. Asta înseamnă că autoritățile pot apărea, de exemplu, cu ocazia Zilei Muncii, a Paștelui sau a Crăciunului.
În special când vine vorba de hoteluri, restaurante, baruri și cluburi, sunt șanse mari ca inspectorii să vină în control, pe litoral, în minivacanța de 1 mai. Iar apoi și în lunile iulie și august, când numărul turiștilor crește considerabil. Totodată, controalele pot fi făcute și la companiile din stațiunile montane, în perioada decembrie-februarie.
În orice caz, dacă luăm ca exemplu anul trecut, inspectorii și-au intensificat verificările la aceste entități și în minivacanțe sau în weekenduri. În acest an, în afară de perioada cu Ziua Muncii, minivacanțe vor mai fi cu ocazia Paștelui, a Rusaliilor, a Zilei Naționale și a Crăciunului, însă nu este exclus să fie la fel în perioadele cu Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului.
În perioadele cu creșteri ale numărului de turiști la mare sau la munte pot fi organizate inspecții și cu scopul de a verifica dacă societățile folosesc case de marcat și emit bonuri fiscale pentru bunurile și serviciile comercializate.
Centrele comerciale ar putea fi, de asemenea, vizate de controale în perioadele din an în care se estimează creșteri semnificative în vânzări. Mai precis, ne referim la perioade precum Sfântul Valentin, Dragobete, 1-8 martie, Ziua Copilului sau Crăciunul. Aici trebuie subliniat că, în perioada februarie-martie, sunt șanse ridicate ca inspectorii să viziteze și florăriile, saloanele de înfrumusețare sau restaurantele (în 2016, spre exemplu, de 1-8 martie a fost organizată operațiunea „Venus”, ce a vizat exact aceste firme).
În altă ordine de idei, controale tematice ar putea fi desfășurate la comercianții de alimente în special cu ocazia Paștelui, a Crăciunului și a revelionului.
Concluzie
În principiu, obiectivele ce vor fi urmărite de Fisc în 2017 fac referire la combaterea evaziunii fiscale și a fraudelor fiscale și vamale (de exemplu, înregistrarea veniturilor fictive, nedeclararea tuturor veniturilor, nedotarea cu case de marcat, neemiterea bonurilor fiscale, ținerea unei duble evidențe, comerțul de bunuri fără acte de proveniență etc.), dar și la respectarea obligațiilor fiscale (depunerea declarațiilor și plata creanțelor). Așadar, așa cum deja au obișnuit contribuabilii, inspectorii vor apărea, cel mai probabil, în domeniile cu risc fiscal ridicat (comerțul de bunuri, servicii și produse accizabile, alimentația publică etc.) și mai ales cu ocazia sărbătorilor și a minivacanțelor.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie dedicată controalelor pe care autoritățile le vor desfășura la firme în cursul anului 2017. Toate articolele legate de acest subiect sunt disponibile aici.