Practica inspectorilor ANAF din ultima perioadă arată că aceștia urmează o procedură anume atunci când decid să declanșeze sau nu o inspecție fiscală la o companie. Mai precis, se derulează un control operativ și inopinat al Direcției Antifraudă, prin care inspectorii își dau seama dacă riscurile pe care le bănuiau sunt confirmate sau infirmate.
„În ultima perioadă, și probabil că entitățile care au făcut obiectul unor verificări au constatat că, înainte de a fi declanșată o inspecție fiscală generală sau o inspecție fiscală parțială, au făcut obiectul unei verificări parțiale - un control operativ. Adică încercăm să ne concretizăm riscurile prin deplasarea noastră la sediul dumneavoastră (contribuabilii - n. red.), pentru a înlătura eventualele erori, de așa manieră încât să nu alocăm resurse aiurea... Personalul și așa este cum este... Și să încercăm să ne alocăm resursele doar acolo unde sunt rezultate”, a explicat Virgil Pîrvulescu, vicepreședintele ANAF, la conferința anuală de fiscalitate ținută recent în București de PwC România.
Concret, vorbim de controlul operativ și inopinat, care este desfășurat de către inspectorii antifraudă. „Controlul operativ și inopinat se poate efectua și în scopul realizării de operațiuni de control tematic care reprezintă activitatea de verificare prin care se urmărește constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activități economice determinate”, este explicat în Codul de procedură fiscală.
Inspecția fiscală poate fi desfășurată la orice persoane și entități obligate să stabilească, să rețină sau să plătească obligații fiscale prevăzute de legislația în vigoare. Inspecția fiscală poate fi, conform Codului, generală sau parțială.
Prin urmare, firmele care primesc vizita inspectorilor antifraudă pot estima dacă urmează să fie supuse unei inspecții fiscale în funcție de problemele găsite la controlul operativ și inopinat. Asta înainte să primească avizul de inspecție fiscală. În plus, în curând vom avea o clasificare publică a firmelor în funcție de riscul fiscal, iar societățile încadrate la risc ridicat se vor aștepta, mai mult ca sigur, la controale ale Fiscului.
Comentarii articol (0)