Operațiunea Iceberg țintește atât firme mari, cât și firme medii. Concret, reprezentanții ANAF atrag atenția că verificările din cadrul acesteia sunt făcute la companiile care prezintă cele mai mari riscuri fiscale. Totodată, trebuie reținut că firmele selectate pentru inspecții fiscale sunt determinate în urma unor controale prealabile ale inspectorilor antifraudă, prin care se confirmă, practic, existența riscurilor.
„Când ne referim la Iceberg, ne referim la contribuabilii care, în evidențele noastre fiscale, figurează cu cele mai mari riscuri. Vreau să vă spun că, în acest moment, avem în analiză un număr de 487 de contribuabili mari și mijlocii cu riscuri estimate, pentru care, în funcție de concretizare, vom dispune efectuarea inspecțiilor fiscale sau nu. În momentul ăsta lucrăm la zona de analiză de risc. Vreau să vă spun că, în zona marilor contribuabili, sunt inspecții fiscale începute din luna decembrie. Avizele de inspecție fiscală au fost emise din luna decembrie, tot în baza analizelor de risc, și niciun contribuabil nu va face obiectul inspecției fiscale doar de dragul de a face o inspecție fiscală, ci numai pe elemente de risc identificate și concretizate în urma unui control operativ efectuat de inspectorii antifraudă. Vom reloca personal din țară în funcție de zonele de risc. Nu este vorba doar de București, este vorba de toată țara”, a declarat Virgil Pîrvulescu, vicepreședintele ANAF, la conferința anuală de fiscalitate a PwC România, desfășurată miercuri în București.
Vicepreședintele ANAF a vorbit și despre cealaltă operațiune majoră anunțată de Fisc la începutul anului - Tomis. Aceasta pune accentul pe importurile ce vin prin Portul Constanța. Din moment ce verificările au produs efecte mai mult decât vizibile, perioada de desfășurare a operațiunii va fi extinsă.
”În ceea ce privește operațiunea Tomis, la nivelul întregii activități fiscale s-au identificat anumite anomalii. Și aici plecând de la valoarea declarată în vamă de către o serie de operatori economici importatori, tranzacțiile prin care aceste mărfuri își pierdeau urma în economie sau livrări intracomunitare care sunt urmate de achiziții intracomunitare. Și atunci a trebuit să intrăm pe un control clar, să mergem până la utilizatorul final și să constatăm dacă, într-adevăr, măfurile tranzitate prin Portul Constanța ne generează atât de multe probleme în economia națională. Inițial, acțiunea a pornit pentru o perioadă de 90 de zile, dar o vom mări. Vreau să vă spun că, de când a fost declanșată operațiunea în Portul Constanța, numărul operațiunilor vamale a scăzut cu 43%, dar, valoric, s-au dublat bazele asupra cărora se calculează impozitele și taxele. Înseamnă că nu am greșit, înseamnă că acțiunea trebuie continuată, înseamnă că statul își încasează impozitele și taxele. Înseamnă că dumneavoastră, ca entități serioase, nu veți mai face obiectul unor analize de risc pentru că ați făcut achiziții de la diverși operatori economici care nu au un comportament fiscal adecvat”, a explicat Virgil Pîrvulescu.
Așadar, în ianuarie 2019, ANAF a anunțat că a început operațiunea Iceberg, care este programată să țină întreg anul 2019. Despre aceasta s-a spus că vizează contribuabilii mari, în special, însă vicele Fiscului a clarificat miercuri că pe listă sunt incluse și firme medii.
Pentru Operațiunea Tomis s-a stabilit inițial o perioadă de trei luni, însă sursa citată a precizat că ea va fi prelungită mai mult ca sigur, având în vedere rezultalele palpabile ale controalelor.