„Agenția Națională de Administrare Fiscală a demarat operațiunea «Iceberg», reprezentând o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România”, scrie într-un comunicat de presă recent al Fiscului.
Practic, autoritățile fiscale vor desfășura operațiunea „Iceberg” în tot anul 2019, ideea fiind de a intensifica verificările la marii contribuabili. Obiectivele urmărite de ANAF sunt:
- combaterea fenomenului externalizării profitului;
- verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii din grupul din care fac parte;
- destructurarea lanțurilor tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin identificarea și instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicații fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.
Această operațiune vine după ce minstrul finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase la finele anului trecut că Fiscul își va muta anul acesta atenția de la firmele mici și mijlocii, luând în colimator mai ales firmele mari.
În același timp, operațiunea „Tomis” implică monitorizarea și controlul importurilor ce vin prin Portul Constanța (Constanța Port și Constanța Sud Agigea, mai precis). Aceasta este programată să dureze trei luni.
„Acțiunea vizează nu numai verificarea operațiunilor de impozit, ci și tranzacțiile ulterioare, respectiv livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul național și livrarea intracomunitară ori exportul mărfurilor”, scrie într-un alt comuncat recent transmis de ANAF.
Concret, inspectorii fiscali vor verifica dacă valoarea de import a bunurilor este cea reală, însă se va face și controlul efectiv al mărfurilor. Dacă se găsesc probleme, autoritățile vor extinde verificările pe întreg lanțul de tranzacționare, adică și asupra firmelor care au cumpărat deja bunurile importate.
Redacția noastră a prezentat recent și o serie de estimări cu privire la controalele Fiscului la firme în anul 2019.
Comentarii articol (0)