Mai multe persoane care au ridicat drone la protestele recente din Piața Victoriei sunt acum cercetate de poliție, potrivit Agerpres.ro. Organele de cercetare ar fi descoperit că dronele folosite nu sunt licențiate și înmatriculate, încălcându-se în acest fel dispoziții din legislația aviației civile. Potrivit sursei citate, până la acest moment, au fost ridicate de poliție patru astfel de drone.
În principiu, în România, utilizarea dronelor în spațiul aerian este deosebit de restrictivă, iar cadrul legislativ care reglementează utilizarea în condiții de perfectă legalitate a dronelor este împărțit prin mai multe acte normative. Însă cuvântul "dronă" nu se regăsește folosit ca atare în niciunul dintre actele normative în vigoare la acest moment.
Drona este de fapt încadrată la categoria aeronavelor civile fără pilot la bord, potrivit legislației în vigoare. Conform Reglementării aeronautice civile române RACR-IA “Înmatricularea aeronavelor civile” (ediția 2016), pentru a fi în legalitate, proprietarul unei drone ar trebui să dețină un certificat de identificare/înmatriculare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), un permis de zbor național emis de AACR, dacă drona are mai mult de 15 kg, dar și să fie asigurată, atunci când e cazul, pentru daune produse terților (este vorba despre dronele ce depșesc 20 de kilograme la ridicarea de la sol) - conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 785/2004.
Notă: Într-o versiune anterioară a acestui articol era prevăzută și obligația de a obține segregarea zonei în care urmează să se desfășoare activitatea de zbor, însă actul normativ care prevedea această obligație și-a încetat efectele juridice. Așadar, în prezent, obținerea segregării zonei nu se mai solicită, iar autorizarea activităților de zbor este efectuată telefonic prin contactarea Centrului de Operațiuni Aeriene / Ministerul Apărării Naționale (COAP/MApN) - mai multe detalii despre ce trebuie să comunicați și la ce numere de telefon puteți afla de aici.
De asemenea, în conformitate cu HG nr. 912/2010, pentru filmările și fotografiile aeriane poate fi necesară și o aprobare de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) în anumite situații. În același act normativ se stabilește și că zborurile deasupra municipiului Bucureşti la înălţimi mai mici de 3.000 de metri se fac numai cu autorizare de survol de la MApN.
Pentru dronele de maxim 500 de grame nu există, potrivit Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 1338/2016, o obligație de de a obține un certificat de la AACR.
Prin HG nr. 912/2010 se stabilesc și sancțiuni pentru cei care nu respectă legislația în materie: spre exemplu, efectuarea unui zbor deasupra municipiului Bucureşti la înălţimi mai mici de 3.000 de metri fără deţinerea autorizaţiei de care vorbeam mai sus reprezintă contravenție, iar amenda se situează între 20.000 și 35.000 de lei. De asemenea, cu aceeași amendă se sancționează și lipsa autorizațiilor necesare pentru deținerea dronei.
În plus, Codul aerian prevede și pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an (ori amenda) pentru cei care folosesc drona fără să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat ori autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente.
Luând în considerare aceste aspecte generale cu privire la utilizarea dronelor în spațiul aerian român, este ușor de observat că există destul de multe formalități care să-i împiedice pe amatori să folosească drona, odată achiziționată.
Comentarii articol (5)