Regulile pentru încadrarea firmelor la categoria microîntreprinderilor au fost schimbate anul acesta, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017. Mai exact, plafonul de venituri în funcție de care o companie trebuie să plătească impozitul pe microîntreprindere sau impozitul pe profit a ajuns de la 100.000 la 500.000 de euro.
Asta înseamnă că firmele cu afaceri sub 500.000 de euro în anul 2016, care în ianuarie 2017 încă se încadrau la impozit pe profit, au obligația de a trece din februarie 2017 la impozitul „micro”. Totuși, legislația fiscală oferă posibilitatea firmelor de a rămâne în continuare la plata impozitului pe profit, însă doar dacă au capitalul social de cel puțin 45.000 de lei, ceea ce implică o dublă depunere a declarației 010.
„O firmă plătitoare de impozit pe profit, care la finele anului 2016 are venituri de peste 100.000 de euro (și până în 500.000 de euro), dar care în ianuarie 2017 are capital social de peste 45.000 de lei și vrea să rămână la impozit pe profit și din februarie 2017, trebuie să depună declarația 010 cu trecere de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2017, pentru a face referire la faptul că veniturile realizate au fost cuprinse între 100.000 și 500.000 de euro. Aceasta este o declarație de mențiuni, conform legii. Apoi, societatea își poate exercita opțiunea de a trece din nou la impozit pe profit începând cu trimestrul 1 din 2017, deoarece are capitalul social de cel puțin 45.000 de lei, depunând din nou declarația 010”, a lămurit, la solicitarea redacției noastre, Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable.
Cu alte cuvinte, companiile trebuie să depună (de două ori) formularul 010 până pe 27 februarie 2017. Dacă primul este pentru trecerea de la impozit pe profit la impozit „micro”, al doilea este pentru trecerea de la impozit „micro” la impozit pe profit. Prin urmare, deoarece are capitalul social de cel puțin 45.000 de lei, firma rămâne la plata impozitului pe profit și din februarie 2017. Posibilitatea aceasta a fost confirmată atât de un alt expert contabil, cât și de un reprezentant al Fiscului.
Specialista contactată de redacția noastră a venit cu precizări și pentru situația în care o firmă își majorează capitalul social pentru a putea rămâne în continuare la plata impozitului pe profit. Mai precis, opțiunea pentru plata impozitului pe profit și din februarie 2017 este valabilă chiar dacă societatea și-a majorat capitalul social la cel puțin 45.000 de lei în cursul lunii curente.
„Da, firma mai poate opta să rămână la impozit pe profit în cazul în care capitalul social este majorat la 45.000 de lei în cursul lunii februarie 2017. În fapt, multe firme care au ca obiect de activitate comerț, comerț online, activități cu marje mici de profit, firme care au înregistrat pierderi în anii precedenți și vor să recupereze cuantumul acestora, au ales să majoreze capitalul social în cursul lunii februarie pentru a putea beneficia de această opțiune. Aceste societăți vor depune declarația de mențiuni 010 și vor redeveni plătitoare de impozit pe profit începând cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită”, a punctat Roxana Ene.
Conform Codului fiscal, opțiunea pentru impozitul pe profit este definitivă, dar este condiționată de menținerea valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a companiei în cauză. Informații pe larg despre procedura ce trebuie urmată la majorarea capitalului social al unei firme pot fi găsite în acest articol.
Important! În altă ordine de idei, firmele ce sunt obligate să treacă din februarie 2017 de la plata impozitului pe profit la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderii trebuie să depună declarația 101 de două ori: prima oară până pe 27 februarie 2017, pentru luna ianuarie 2017, și a doua oară până pe 27 martie 2017, pentru întreg anul 2016. Informații pe larg despre această situație neobișnuită pot fi găsite aici.
Formularul 010 a fost actualizat chiar luna asta
În prima parte a lunii februarie 2017, formularul 010 („Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică”), ce este reglementat de Ordinul Fiscului nr. 3.698/2015, a fost actualizat de autorități.
În esență, noutățile fac referire la eliminarea impozitului pe construcții și adăugarea impozitului specific unor activități, dar schimbările au fost motivate și de trecerea la categoria microîntreprinderilor a companiilor ce au realizat în 2016 venituri sub noul plafon de 500.000 de euro.
„Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale”, prevede ordinul amintit.
Formularul 010 se completează în dublu exemplar, datele fiind înscrise cu majuscule, citeț și corect. Unul dintre documente rămâne la contribuabil, iar celălalt rămâne la organul fiscal competent. „Organul fiscal competent pentru contribuabilii care se înregistrează direct (reprezentant legal) sau prin împuternicit, este organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal contribuabilul sau, în cazul depunerii declarației de mențiuni, organul fiscal în a cărui evidență este înregistrat”, scrie în actul normativ.
Referitor la depunerea declarației fiscale, acest lucru se face direct (prin reprezentantul legal al firmei) sau prin intermediului unui împuternicit, la registratura organului fiscal competent. Totuși, există și varianta depunerii la poștă, prin scrisoare recomandată.
Comentarii articol (5)