Legea nr. 36/2017 privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 214, astfel că a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2017.
Concret, anual, pe 27 martie se sărbătorește Unirea Basarabiei cu România. Această zi este una de sărbătoare națională, dar nu una de sărbătoare legală, astfel că salariații lucrează cu această ocazie (dacă sărbătoarea pică în intervalul luni-vineri al săptămânii).
„Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzee, reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural-științifice dedicate acestei sărbători. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijinii (sic!) material și logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor (...)”, este prevăzut în noua lege.
Unirea Basarabiei cu România a fost decisă la data de 27 martie 1918. „Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupație țaristă, Basarabia a revenit la granițele ei firești, fiind prima provincie românească ce s-a unit cu România”, explica inițiatorul în expunerea de motive ce a însoțit Legea nr. 36/2017 în forma sa de proiect.
Pentru ca o zi să devină sărbătoare legală nelucrătoare, aceasta trebuie inclusă în lista liberelor stabilite de Codul muncii. Prin urmare, simpla declarare a unei zile ca sărbătoare națională nu implică, în mod automat, stabilirea acesteia ca zi nelucrătoare. Totuși, Codul muncii permite angajatorilor să stabilească zile libere suplimentare. Prin urmare, dacă un angajator dorește să dea liber salariaților în data de 27 martie, acesta are acoperirea legală pentru a o face.