Deochiul
În Italia, ca și în România, există credința în deochi. O privire mult prea intensă sau plină de invidie poate provoca celor care au fost subiectul lor o serie de manifestări ale deochiului, de cele mai multe ori sub forma unui disconfort fizic sau chiar dureri puternice, în special amețeli, greață și dureri de cap.
În italiană i se spune malocchio și poate fi îndepărtat printr-un gest făcut în spatele persoanei deochiate cu ajutorul degetului mic și al arătătorului (sub forma unor coarne) sau prin purtarea de amulete norocoase, de obicei sub forma unui corn de animal.
Stâlpii de iluminat
Atunci când cineva se plimbă împreună cu un prieten, e bine să treacă amândoi pe aceeași parte a stâlpului și să nu se despartă, trecând fiecare pe altă parte a acestuia. Se crede că abaterea de la această regulă înseamnă sfârșitul prieteniei celor doi.
O pisică neagră-ți taie calea
Dacă vezi o pisică neagră care-ți taie calea, înseamnă că vei avea ghinion. E o superstiție întâlnită în Italia, dar și în România.
Originea acestei superstiții se găsește în Evul Mediu, atunci când oamenii asociau pisicile negre cu vrăjitoarele și cu farmecele acestora.
Există și o a doua posibilă explicație pentru această superstiție: pisicile negre erau preferate de pirați și luate pe corăbiile lor pentru a-i scăpa de rozătoare. Atunci când pirații ancorau într-un port, de obicei, o făceau având intenții mai puțin pașnice și în timp ce pirații se ocupau cu nelegiuri prin oraș, pisicile coborau de pe corabie, apărând pe străzile orașului. Așadar, faptul că o pisică neagră era văzută prin oraș nu era un semn bun, ba chiar era un motiv de panică.
Să nu spargi o oglindă
În Italia, se spune că dacă spargi o oglindă, vei avea șapte ani cu ghinion. Această superstiție își are originea în Roma antică, atunci când oglinzile erau obiecte cu o valoare foarte mare, la realizarea lor folosindu-se aur sau argint. Așadar, atunci când se spărgea o oglindă, efortul financiar era foarte mare și urmau câțiva ani de economisire (grei) pentru a putea cumpăra o altă oglindă.
Tot în trecut, existau două posibile remedii pentru un astfel de ghinion: să se pună toate cioburile rezultate în urma spargerii oglinzii, împreună cu o piatră dintr-un material transparent, precum cuarțul, într-un recipient cu apă timp de șapte zile, după care se arunca tot conținutul recipientului, mai puțin piatra, care se păstra cu atenție sau se aruncau cioburile oglinzii într-o apă curgătoare.
Turnul din Pisa
Studenții evită să urce în Turnul din Pisa pentru că se crede că dacă un student urcă în acest turn, nu va mai absolvi facultatea.
Această superstiție se întâlnește în mai multe orașe din Italia, spre exemplu în Bologna, unde o urcare în turn, ca student, va zădărnici finalizarea cursurilor universitare.
Primul articol dedicat superstițiilor pe care le putem întâlni în Italia este aici.
Comentarii articol (0)