De vineri, o serie de modificări importante vor fi aduse Legii nr. 51/1995 privind profesia de avocat, potrivit Legii nr. 25/2017 care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 210. Printre cele mai importante schimbări se numără și interzicerea expresă a tuturor activităților specifice profesiei de avocat dacă sunt efectuate de persoane care nu sunt înscrise în barourile UNBR.
"Exercitarea, fără drept, a oricărei activităţi specifice profesiei de avocat constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale. Fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de prezenta lege constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale", stabilesc noile prevederi, care vor intra în vigoare la trei zile după publicare, adică vineri.
Legiuitorul nu sancționează în premieră avocatura ilegală, în prezent fiind deja în vigoare o prevedere în Legea avocaților care stabilește următoarele: "Exercitarea oricărei activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat şi prevăzută la art. 3 de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale".
După cum se poate observa, noile prevederi interzic orice tip de activități specifice profesiei de avocat, ambele texte de lege trimițând la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități: "Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă", conform art. 348 din Codul penal.
În 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit, prin Decizia nr. 15/2015 (e vorba de un recurs în interesul legii), că avem de-a face cu infracțiunea de mai sus ori de câte ori cineva exercită în mod ilegal activități specifice profesiei de avocat, una dintre situații fiind aceea în care avocatul nu este înscris într-un barou recunoscut de lege.
Și totuși, ce se înțelege prin barou recunoscut de lege? La acel moment, Curtea explica faptul că Legea nr. 51/1995 "reglementează forme unice şi exclusive de organizare profesională a avocaţilor în România, în sensul că această profesie poate fi exercitată numai de avocaţi înscrişi în barou". Prin Legea nr. 255/2004, s-a interzis în mod expres constituirea şi funcţionarea de barouri în afara UNBR, sub sancţiunea nulităţii de drept a actelor de constituire şi de înregistrare a acestora.
Așadar, dacă nu suntem în prezența unui barou care să facă parte din Uniune și care să funcționeze conform Legii nr. 51/1995, atunci nu suntem în prezența unei forme legale de exercitare a profesiei, iar avocații înscriși într-un astfel de barou pot fi condamnați pentru infracțiunea de la art. 348 din Codul penal, potrivit raționamentului ICCJ.
Comentarii articol (1)