Regulile programului „Rabla Plus” pot fi găsite în Ordinul MM nr. 660/2017, care deja a intrat în vigoare zilele trecute, odată cu apariția în Monitorul Oficial. Printre solicitanții ecotichetului, ce este folosit la cumpărarea mașinilor electrice noi, se pot număra, în afară de cetățeni și de firme, PFA-urile și întreprinderile individuale ori familiale.
„Acordarea ecotichetului solicitantului - operator economic cu personalitate juridică sau entitate juridică fără personalitate juridică (adică PFA-urile și întreprinderile individuale ori familiale - n. red.) se face în baza schemei intitulate «Ajutor de minimis pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic» (...)”, prevede actul normativ, cu precizarea că reprezentanții MM estimează că înscrierile vor începe la mijlocul lunii mai 2017.
Astfel, prin cererea de finanțare se poate solicita o sumă totală maximă de 200.000 de euro sau, dacă este vorba de entități cu afaceri în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, de 100.000 de euro. Mai exact, pentru fiecare mașină electrică nouă se poate cere un ecotichet cu valoare fixă, după cum urmează:
- 45.000 de lei (în creștere de la 20.000 de lei în 2016) pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric (o mașină cu motor electric, ce-și ia energia din baterii reîncărcabile și nu emite deloc emisii poluante);
- 20.000 de lei (în creștere de la 5.000 de lei în 2016) pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, ce generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km (o mașină care-și preia energia din două surse de energie - un combustibil consumabil și un dispozitiv de stocare a energiei electrice).
De asemenea, PFA-urile pot să participe atât în programul „Rabla”, cât și în programul „Rabla Plus”, pentru a cumula prima de casare cu ecotichetul. Într-o asemenea situație, ce presupune casarea unei mașini vechi de cel puțin opt ani, persoanele autorizate pot obține până la 51.500 de lei (ecotichetul de 45.000 de lei + prima de casare de 6.500 de lei) pentru o mașină electrică nouă.
„Ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preț de comercializare, diferența fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanțare în baza unui contract de leasing financiar”, este lămurit în Ordinul MM nr. 660/2017, pentru fiecare mașină electrică nouă fiind nevoie de un singur ecotichet.
Pentru a beneficia de ecotichet, PFA-urile vor trebui să depună un dosar la Administrația Fondului pentru Mediu (care să fie aprobat), iar apoi vor trebui să se înregistreze la un producător validat în program și să obțină nota de înscriere. Având nota de înscriere, PFA-urile vor putea cumpăra mașinile electrice noi până la finele anului curent.
Referitor la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a participa în „Rabla Plus”, PFA-urile trebuie să aibă sediul profesional în România și să desfășoare efectiv afaceri în țară, printre altele. O altă cerință este ca aceste entități să aibă achitate taxele, impozitele, contribuțiile și amenzile.
Notă: Informații mai multe despre obținerea primei de casare prin programul „Rabla” pot fi găsite aici. Locurile din România în care se găsesc prize pentru mașini electrice pot fi identificate cu ajutorul hărții de mai jos. Harta se centrează automat pe București, însă, dacă explorați, veți descoperi și stațiile de încărcare din celelalte zone ale țării.
Notă: Informații pe larg despre criteriile de eligibilitate și actele necesare sunt aici.