Codul fiscal în vigoare oferă contribuabililor posibilitatea de a opta pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial.
Astfel, entitățile care aleg să aplice acest sistem opțional plătesc impozitul pe profit anual cu plăți anticipate trimestriale, în cuantum de o pătrime din impozitul datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflație.
În 2017, contribuabilii şi-au putut exprima opţiunea pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, până la finalul lunii ianuarie, prin depunerea formularului 012 - "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit". De altfel, odată ales un astfel de sistem de impozitare, acesta trebuie păstrat obligatoriu în următorii doi ani fiscali, cel puțin.
Declararea și plata impozitului pe profit pentru 2016, în cotă de 16%, s-a putut face până pe 27 martie 2017, prin intermediul formularului 101. De altfel, Fiscul a anunțat că a demarat deja controale naționale la toate categoriile de firme, indiferent de domeniul lor de activitate, pentru a verifica dacă raportarea pe anul trecut a fost făcută corect - detalii, aici.
În ceea ce privește indicele de inflație folosit anul acesta la calculul plăților anticipate, acesta a fost stabilit la jumătatea lunii februarie 2017 prin intermediul Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 240/2017, fiind fixat la 101,4%, valoare ceva mai mare decât cea întâlnită în anul fiscal precedent, de 100,5%.
Revenind la plățile anticipate trimestriale, luna aprilie consemnează efectuarea plății anticipate aferente trimestrului I din 2017 (ianuarie-martie), în condițiile în care Codul fiscal prevede că plățile anticipate aferente fiecare trimestru se fac până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, cu excepţia plăţii anticipate aferente ultimului trimestru din an, adică al patrulea, pentru care există prevederi speciale.
Din continuarea articolului puteți afla:
- când devine scadentă efectuarea plății anticipate privind impozitul pe profit, aferentă primului trimestru din 2017;
- când ajung la scadență alte declarații fiscale în aprilie;
- care sunt sancțiunile prevăzute în legislație pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale la termen;
- ce obligație fiscală vor avea de îndeplinit plătitorii de impozit pe profit până la început de mai.
Plățile anticipate în contul impozitului pe profit anual trebuie făcute până diseară
"Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, (...), până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, cu excepţia plăţii anticipate aferente trimestrului IV care se declară şi se plăteşte până la data de 25 decembrie, respectiv până la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat", scrie la articolul 41 din Codul fiscal.
Prin urmare, ziua de azi este ultima în care contribuabilii care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual pot efectua plata anticipată aferentă trimestrului I din 2017, respectiv perioada ianuarie-martie a acestui an.
În continuare, plățile anticipate trimestriale în contul impozitului pe profit se vor face până la următoarele termene:
- 25 iulie 2017 pentru trimestrul al doilea din 2017 (aprilie-iunie);
- 25 octombrie 2017 pentru trimestrul al treilea din 2017 (iulie-septembrie);
- 25 decembrie 2017 pentru trimestrul al patrulea din 2017 (octombrie-decembrie, cu mențiunea că aceasta este o zi liberă legală și termenul este an de an mutat cu câteva zile).
Atenție! Există mai mulți contribuabili care nu pot opta pentru plata anticipată a impozitului pe profit, printre care și firmele nou-înființate (adică cele constituite în anul precedent).
Pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit, contribuabilii au obligația de a completa și depune la organul fiscal competent formularul 100 - “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.
De altfel, nedepunerea de către contribuabil/plătitor la termenele prevăzute de lege a declaraţiei 100 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru firmele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, pentru celelalte societăți.
Totodată, contribuabilii trebuie să știe că nedeclararea sau subdeclararea, în declarațiile de impunere, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale atrage și sancțiuni suplimentare, așa cum este penalitatea de nedeclarare, introdusă din 2016 în legislația autohtonă - detalii sunt aici.
Alte declarații fiscale cu scadența astăzi
Potrivit calendarului fiscal stabilit de Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru luna în curs, doar azi mai poate fi depus și formularul 112 - "Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominală a persoanelor asigurate".
Aceasta se depune pentru luna precedentă de către firmele ce au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, dar și pentru trimestrul precedent (primul din 2017) de către persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, 2016, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv (articolul 80 alin. 2 din Codul fiscal).
Vă reamintim că, prin intermediul declarației 112, trebuie declarate impozitele pe salarii și contribuțiile obligatorii, reținute conform legii. Codul de procedură fiscală stabilește și sancțiunile acordate pentru nereţinerea de către plătitorii obligaţiilor fiscale a impozitelor şi contributiilor cu reţinere la sursă, precum şi pentru reţinerea şi nevărsarea acestora în totalitate. Spre exemplu, în cazul contribuabililor mijlocii și mari, amenzile pleacă de la 4.000 de lei, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată nu depăşesc valoarea de 50.000 de lei, și pot ajunge la 27.000 de lei, în cazul în care obligațiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 de lei.
Tot până azi, inclusiv, pot fi transmise la ANAF următoarele:
- Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formularul 301. Se completează de persoanele menționate în instrucțiunile de completare a formularului, pentru fiecare secțiune şi se întocmeşte în două exemplare, semnate şi ştampilate. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie de MFP.
- Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art. 280 alin. (6), art. 270 alin. (7), art.310 alin. (7), art.316 alin. (11) lit. a) - e) și g) din noul Cod fiscal. Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, direct sau prin împuternicit, la registratură sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
- Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formularul 390 VIES. Se depune lunar de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA.
2 mai, termenul-limită pentru depunerea formularului 394 aferent lunii martie
"Declaraţia informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente" - formularul 394, aferentă lunii martie, trebuie depusă la organele fiscale competente până cel târziu marțea viitoare (2 mai), în condițiile în care termenul obișuit de raportare, respectiv ziua de 30 a lunii, pică într-o zi de weekend, astfel că termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare (1 mai este, la rândul ei, zi liberă legală).
În noul format al formularului 394 trebuie cuprinse toate operaţiunile de livrări sau achiziţii de bunuri efectuate către, dar şi de la contribuabili, fie ei plătitori sau neplătitori de TVA (persoane fizice şi persoane juridice). Documentul trebuie transmis chiar dacă în luna martie nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Obligaţia transmiterii formularului revine:
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin.(1) din Codul fiscal;
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
Atenție! Sancțiunea aplicabilă pentru nedepunerea formularului 394 este amenda de la 2.000 la 3.500 de lei în cazul firmelor mici, respectiv amenzi cuprinse între 12.000 şi 14.000 de lei pentru companiile încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari.
Comentarii articol (0)