Potrivit normelor în vigoare, dividendul reprezintă cota-parte din profitul unei firme, ce se plăteşte fiecărui asociat al acesteia, iar achitarea efectivă se face într-un anumit termen, prevăzut în Legea societăților nr. 31/1990.
Concret, dacă prin actul constitutiv al societății nu se prevede altfel, dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat. Acestea pot fi acordate doar după aprobarea situațiilor financiare, în maximum șase luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.
Iar cum depunerea situațiilor financiare aferente anului trecut se face nu mai târziu de 30 mai 2017, rezultă că aceasta este și data-limită până la care adunarea generală a asociaților (AGA) poate aproba documentele.
Cu alte cuvinte, asociații pot lua bani din firmă ca dividende proporțional cu cota-parte pe care o dețin din capitalul social, doar după ce valoarea dividendelor și data la care acestea se vor ridica sunt aprobate prin AGA, cu mențiunea că acordarea acestora se va putea face cel mai târziu la 30 noiembrie 2017 (asta în condițiile în care aprobarea situațiilor financiare pe 2016 s-ar face chiar pe 30 mai 2017, termenul-limită).
Prin urmare, distribuirea dividendelor nu se poate face în lipsa situațiilor financiare anuale, și nici "în avans", înainte de aprobarea documentelor de către AGA.
Totodată, articolul 67 din legea societăților stabilește că distribuirea dividendelor nu se poate face decât din profituri determinate, adică numai după ce compania determină precis care este profitul la finalul anului trecut. Altfel spus, este necesar să se cunoască rezultate financiare ale entității pe anul anterior.
Asociații firmelor ar putea primi dividende de mai multe ori pe an
Asociații firmelor ar putea să primească mai des dividende pe viitor, nu doar o singură dată pe an, așa cum se întâmplă acum. Mai precis, măsura referitoare la împărțirea dividendelor este inclusă într-o propunere legislativă ce ar urma să modifice atât Legea societăților nr. 31/1990, cât și Legea contabilității nr. 82/1991.
Astfel, în cazul în care va fi aprobată de Parlament și acceptată de președinte, repartizarea profitului către asociați se va putea face și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, până la jumătate din profitul contabil net realizat în fiecare trimestru (pe baza balanței contabile).
Dacă prevederile propuse se vor aplica, dividendele vor fi distribuite asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, adică la fel ca acum, însă opțiunea de plată trimestrială în cursul anului se va face în baza regulilor stabilite de adunarea generală a asociaților sau de legile speciale, acolo unde este cazul. Mai multe explicații despre dispozițiile proiectului de act normativ găsiți aici.
Reamintim că veniturile obținute din dividende sunt impozitate, conform Codului fiscal, cu o cotă de 5%. Toate detaliile despre impozitarea dividendelor în 2017 sunt disponibile aici, în timp ce informații pe larg despre depunerea bilanțurilor pe 2016 pot fi găsite în această serie de articole.
Notă: Acest articol este primul dintr-o serie de materiale dedicate distribuirii de dividende pentru 2016. Toate articolele vor putea fi citite aici.