Anul trecut, prin Legea nr. 206/2016, au fost aduse o serie de modificări importante la Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, în special în legătură cu organizarea examenelor pentru notari stagiari și pentru definitivarea în profesie. Acum, două acte normative care au intrat în vigoare recent transpun aceste modificări și în Regulamentul de aplicare al Legii notarilor, precum și în Regulamentul privind organizarea examenelor pentru notari publici.
Concret, este vorba despre Ordinul Ministerului Justiției nr. 1618/C/2017 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 (care a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017) și despre Ordinul Ministerului Justiției nr. 1619/C/2017 pentru modificarea şi completarea Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de definitivat şi a concursului de admitere în funcţia de notar public (în vigoare începând de azi, fiind publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484.
În primul rând, examenele nu se mai organizează de Colegiile directoare ale Camerelor Notarilor, ci de Institutul Notarial Român (INR). Însă acestea nu se vor ține neapărat în fiecare an, pentru că din noile norme nu rezultă că examenul pentru stagiari sau pentru definitivare se va organiza anual, ci "de regulă anual".
"Notarii stagiari susţin examenul de definitivat numai pe posturile destinate notarilor stagiari care vor promova examenul de definitivat, din circumscripţia Camerei pentru care au susținut examenul de dobândire a calității de notar stagiar", scrie în primul ordin amintit, unde se mai amintește și faptul că, dacă nu se ocupă toate posturile scoase, atunci ele se vor reporta pentru următoarea actualizare a posturilor vacante cu această destinație.
Important! Ori de câte ori e necesar un aviz medical și psihologic, la înscrierea la un examen sau în alte situații, candidații trebuie să îl obțină de la unitățile sanitare și cabinetele psihologice acreditate potrivit legii și cu care Uniunea Notarilor și/sau Camerele au încheiate protocoale de colaborare.
În altă ordine de idei, calitatea de notar stagiar nu se mai pierde dacă stagiarul lipsește nejustificat la două examene de definitivat ori dacă e respins la unul și lipsește nejustificat la celălalt, potrivit Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor.
"După finalizarea perioadei de stagiu, confirmată prin certificatul de absolvire eliberat de INR, notarul stagiar are dreptul de a se prezenta la cel mult 2 sesiuni ale examenului de definitivat", scrie în cel de-al doilea proiect de modificare pus în dezbatere de Minister. Practic, notarul stagiar va avea și o a doua șansă să-și dea definitivatul, dacă este respins prima oară.
În ceea ce privește media minimă de promovare a examenului de definitivat, aceasta va fi stabilită la nota 7, în loc de nota 8, dar candidatul va trebui să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probe (la celelalte examene de până acum, cerința era ca nota minimă să fie peste 7 la fiecare dintre probe).
Cu această ocazie, reamintim că, pentru a putea intra ca stagiar în profesia de notar, Legea nr. 206/2016 a stabilit ca nota minimă de promovare să fie 7. De asemenea, tot anul trecut s-a stabili și că examenul pentru admiterea ca stagiar nu mai presupune decât o probă scrisă, iar nu și una orală.
De asemenea, notarii nu mai sunt obligați să contribuie la sistemul public de pensii, ci doar la cel privat. Însă ei pot contribui, dacă doresc, și la sistemul public, cu respectarea condițiilor legii.