Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017 a fost publicată azi în Monitor și deja se aplică. Noul act normativ prevede identificarea precisă a muncii nedeclarate și introducerea unei noi situații în care angajatorii pot fi sancționați de autorități. Mai exact, este vorba de situația în care salariații sunt chemați la lucru în perioada în care contractele lor individuale de muncă sunt suspendate.
Pentru o asemenea faptă, angajatorii riscă de-acum o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată lucrând în perioada de suspendare a contractului individual de muncă. În plus, inspectorii vor putea chiar să dispună suspendarea activității la locul de muncă supus controlului.
Totuși, dacă achită amenda în cel mult 48 de ore de la încheierea/comunicarea procesului-verbal de contravenție, angajatorii pot plăti doar jumătate din minimul cuantumului acesteia.
Practic, măsura nouă este doar o confirmare a unei decizii din 2016 a ICCJ. Așa cum redacția noastră a informat la momentul respectiv, judecătorii Înaltei Curți au stabilit că lucratul în timpul suspendării contractului individual reprezintă tot o formă a muncii „la negru” și, prin urmare, aceasta trebuie sancționată ca atare.
Așadar, inspectorii de muncă deja puteau să sancționeze angajatorii în baza deciziei ICCJ, cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, pentru că foloseau salariați cu contractul individual de muncă suspendat. Modificările aduse azi Codului muncii vin pentru a confirma decizia Curții și pentru a pune actul normativ respectiv în acord cu realitatea de pe piața muncii.
Pe deasupra, OUG nr. 53/2017 prevede și sancționarea expresă a angajatorilor pentru primirea la muncă a salariaților încadrați cu timp parțial în afara orelor de lucru stabilite contractual.
Suspendarea unui contract individual de muncă poate să intervină fie de drept, fie prin acordul părţilor, fie la iniţiativa angajatorului sau a salariatului. Această acţiune are ca efect, conform Codului muncii, suspendarea prestării muncii şi a plăţii drepturilor salariale.