România are, începând de joi, un nou Guvern, ce este condus de Mihai Tudose, însă miniștrii cabinetului său sunt, în principal, aceiași pe care i-a avut Sorin Grindeanu în echipă. Votul de încredere al Parlamentului a fost acordat joi, prin vot în ședință comună a Senatului și a Camerei Deputaților, iar apoi, în aceeași zi, șeful statului a numit noul Guvern prin decret publicat în Monitorul Oficial.
După ce premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze din funcție, la cererea Partidului Social Democrat, parlamentarii au decis să adopte miercurea trecută o moțiune de cenzură pentru demiterea Executivului.
În situația în care Parlamentul adoptă o moțiune de cenzură pentru retragerea încrederii, Constituția prevede că întreg Guvernul este demis de la data deciziei. În urma demiterii premierului, președintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, însă numai după ce se consultă cu partidul care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă nu există un partid care să aibă majoritate, consultarea se face cu partidele reprezentate în Parlament.
Astfel, șeful statului s-a consultat luni cu partidele parlamentare, iar persoana desemnată, prin decret publicat marți în Monitorul Oficial, pentru a ocupa funcția de premier a fost Mihai Tudose, fostul ministru al economiei din guvernarea Grindeanu. „Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, stabilește Constituția.
În cursul zilei de joi, la Parlament au fost audiate și avizate persoanele ce ocupă acum funcțiile de miniștri din cabinetul Mihai Tudose. Mai exact, lista noilor miniștri arată așa:
- viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene: Sevil Shhaideh*;
- viceprim-ministru, ministrul mediului: Grațiela Gavrilescu*;
- viceprim-ministru fără portofoliu: Marcel Ciolacu;
- ministrul sănătății: Florian Bodog*;
- ministrul justiției: Tudorel Toader*;
- ministrul apărării naționale: Adrian Țuțuianu;
- ministrul finanțelor publice: Ionuț Mișa;
- ministrul economiei: Mihai Fifor;
- ministrul afacerilor interne: Carmen Dan*;
- ministrul afacerilor externe: Teodor Meleșcanu*;
- ministrul culturii și identității naționale: Lucian Romașcanu;
- ministrul educației naționale: Liviu Pop;
- ministrul cercetării și inovării: Lucian Georgescu;
- ministrul muncii și justiției sociale: Lia Olguța Vasilescu*;
- ministrul agriculturii și dezvoltării rurale: Petre Daea*;
- ministrul energiei: Toma Petcu*;
- ministrul transporturilor: Răzvan Cuc*;
- ministrul apelor și pădurilor: Doina Pană;
- ministrul comunicațiilor și societății informaționale: Lucian Șova;
- ministrul consultării publice și dialogului social: Gabriel Petrea*;
- ministrul tineretului și sportului: Marius Alexandru Dunca*;
- ministrul turismului: Mircea Titus Dobre*;
- ministrul pentru românii de pretutindeni: Andreea Păstîrnac*;
- ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat: Ilan Laufer;
- ministrul pentru relația cu Parlamentul: Viorel Ilie*;
- ministrul delegat pentru fonduri europene: Rovana Plumb*;
- ministrul delegat pentru afaceri europene: Victor Negrescu.
Interesant de precizat este că persoanele propuse indicate cu steluță au făcut parte și din Guvernul Sorin Grindeanu, despre care Partidul Social Democrat a considerat că nu și-a îndeplinit îndeajuns de multe obiective din programul de guvernare pentru perioada 2017-2020. Acesta a fost și motivul pentru care lui Sorin Grindeanu i-a fost demisă echipa, laolaltă cu el.
Tot joi, Senatul și Camera Deputaților au avut o ședință comună în care au dezbătut programul și lista Guvernului și apoi au votat favorabil asupra cererii lui Mihai Tudose de acordare a încrederii Parlamentului.
În fine, ultimul pas al procedurii a fost depunerea individuală, în fața președintelui României, a jurământului de credință, atât de către premier, cât și de către miniștri și ceilalți membri ai noului Executiv. Această formalitate a fost desfășurată ieri, tot atunci fiind semnat și publicat decretul prezidențial de numire a noului Guvern.
Cabinetul Sorin Grindeanu se afla la Palatul Victoria din primele zile ale anului 2017, astfel că n-au trecut nici măcar șase luni de la învestirea membrilor săi și până la demitere.
Comentarii articol (0)